Container Keith Haring keert weekend terug naar Knokse strand

© Jo Vervoort

De container, die Keith Haring in 1987 op het strand van Surfers Paradise beschilderde, is een weekend lang terug in Knokke-Heist.

Twintig jaar na het overlijden van Amerikaanse kunstenaar Keith Haring is de container die hij in 1987 beschilderde op het strand van Surfers Paradise dit weekend even terug in Knokke-Heist.

Het lokale magazine Knokke Actueel vond de container terug en kon de eigenaar overtuigen om hem opnieuw tentoon te stellen op het strand.

Lange tijd was er sprake dat de container verdwenen was. Maar hij bleek veilig in bewaring. De container werd in 1987 op het Knokse strand op één dag door Keith Haring beschilderd met zijn typische poppetjes.

Verbeke Foundation

Twee jaar later werd de container verkocht. Er werd toen 90.000 euro voor gegeven. De container werd daarop weggehaald. Lange tijd deed in de badplaats het verhaal de ronde dat de container verdwenen was.

Nu blijkt dat niet zo te zijn. Hij is nog steeds in handen van dezelfde eigenaar, de familie Smet. Die gaf hem in bewaring bij de Verbeke Foundation. Dat is een stichting die kunstenaars en kunstwerken onderdak biedt.

Weekend op strand

Over de realisatie van het kunstwerk werd destijds een documentaire gemaakt. Die film wordt gedurende het weekend in de container afgespeeld als ode aan de kunstenaar die een tijd bij de Knokse kunstenaar en casinobaas Roger Nellens verbleef.

De container staat opgesteld bij de stranduitbating Blue Marlin in Duinbergen. “Maandag wordt het kunstwerk opnieuw weggehaald”, zegt uitgever Christoph Trio van Knokke Actueel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content