Congolese striptekenaars verbeelden onafhankelijkheid

Ter gelegenheid van de 50-jarige onafhankelijkheid hebben Congolese striptekenaars een album gemaakt.

‘Congo 50’ vertelt het verhaal van de Congolese onafhankelijkheid in acht delen. Van ‘Indépendance Cha-cha 1960-1966’ over ‘Kin-La-Belle’ (1980-1986) tot ‘Bouwen aan de toekomst’ (2010). Elk deel van de kleurrijke strip is door een andere Congolese tekenaar in beeld gebracht.

Het verhaal is opgehangen aan de tweeling Dipanda en Lipanda. De strip begint met hun doopfeest en doet het relaas van allerlei gewelddadige evenementen met hun leven als leidraad. Door omstandigheden wordt de tweeling gescheiden. Al bevinden ze zich in het laatste verhaal opnieuw samen in Kinshasa, waar ze samen hun vijftigste verjaardag vieren.

Per thema heeft de tekenaar een specifieke tekenstijl gehanteerd. De acht artiesten behoren allemaal tot de vereniging BD Kin Label. Samen met het Belgische Africalia zet deze vereniging een expo op in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA).

Die tentoonstelling ‘Dipenda’, wat onafhankelijkheid betekent in het Lingala, loopt tot januari 2011. De kleurplaten van de strip worden er gebruikt als aanvulling bij schilderijen en historische documenten.

Elien Haentjens

‘Congo 50’ kost 12,90 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content