Chinese kunstenaar Ai Weiwei is de invloedrijkste

© EPA

Volgens ArtReview Magazine is de Chinese kunstenaar Ai Weiwei de meest invloedrijke persoon in de hedendaagse kunstwereld.

Voor de tiende keer op rij heeft het Londense ArtReview Magazine zijn top 100 van meest invloedrijke personen in de hedendaagse kunstwereld bekendgemaakt. Helemaal bovenaan prijkt de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei, die onder meer het Vogelneststadion in Peking ontwierp. Naast zijn kunstwerken verkoos het magazine Ai Weiwei ook omwille van zijn politiek activisme. “Ai Weiwei maakt duidelijk dat kunstenaars niet enkel binnen een strikt artistieke context moeten functioneren, maar dat ze ook een maatschappelijke rol kunnen spelen”, licht ArtReview Magazine zijn keuze toe.

In april 2011 werd de Chinese kunstenaar opgepakt door de Chinese autoriteiten. Lange tijd was niet bekend waar de kunstenaar zich bevond. Eerder ging ook zijn studio al tegen de grond. Officieel wordt Ai Weiwei beschuldigd van economische misdaden. Maar internationaal wordt aangenomen dat zijn kritische houding ten opzichte van de regering de echte reden is.

Netwerken blootleggen

Volgens China is de top 100 dan ook gebaseerd op politieke vooroordelen en zijn er heel wat andere Chinese kunstenaars met voldoende capaciteiten. Naar eigen zeggen wil ArtReview met zijn top 100 de algemene trends, netwerken en krachten in de huidige kunstwereld blootleggen.

Ook andere kunstenaars in de lijst, zoals Cindy Sherman (7), Liam Gillick (32) en Walid Raad (75), leggen volgens ArtReview Magazine sterke verbanden tussen kunst en leven. Daarnaast staan galeriehouders, verzamelaars en curators op de lijst. Productiehuizen, die in deze economisch moeilijke tijden kunstwerken helpen realiseren zoals Artangel (55) en Creative Time (57), en communicatiekanalen zoals e-flux (5) vervolledigen de top 100.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content