Brusselse Beursschouwburg viert 50 jaar met marathonfeest
De Beursschouwburg in Brussel bestaat vandaag 50 jaar. Voor die gelegenheid wordt donderdagavond een 50 uur durend verjaardagsfeest afgetrapt.
De Brusselse Beursschouwburg bestaat op 5 februari 50 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met ‘50 hours of Beurssc50uwburg‘, een 50 uur durend marathonaanbod. De marathon begint vanavond met een receptie en eindigt zaterdagavond met een groot feest. Daarnaast schotelt de schouwburg cultuurliefhebbers de komende vijf maanden een speciaal aanbod voor. Onder meer Jan Fabre en Anne Teresa de Keersmaeker zullen de voorstellingen waar ze als beginnend artiest mee doorbraken, opnieuw opvoeren.
“De Beursschouwburg is een van Tom zijn favoriete zalen”
De Beursschouwburg heeft in haar 50-jarig bestaan veel wereldsterren ontvangen. Voordat U2 wereldfaam vergaarde, trad de Ierse rockband op in de Beursschouwburg. De ticketverkoop ging niet van een leien dakje en de populaire Kreuners werden opgetrommeld om als voorprogramma te spelen.
Tom Waits was een van de genodigden voor de twintigste verjaardag van de Beursschouwburg. Hij kon niet komen en liet zijn echtgenote een kaartje sturen met een uitgebreide verontschuldiging én reden voor zijn afwezigheid. Dat de schouwburg een speciaal plekje heeft in zijn hart, mag misschien niet verbazen aangezien hij er niet enkel optrad, maar ook een week in het appartement boven de schouwburg verbleef.
Choreografe en barones Anne Teresa de Keersmaeker voerde er zowel haar eerste voorstelling Ash als haar doorbraak Fase op. Die laatste zal ze in maart, 33 jaar later, speciaal voor de gelegenheid opnieuw opvoeren.
Ook Jan Fabre betrad als nobele onbekende het podium in de Beursschouwburg. Net als bij de Keersmaeker kwam zijn doorbraak er met zijn tweede voorstelling, ‘Theater zoals voorzien en te verwachten’. Het stuk vormde de basis voor al zijn volgende podiumwerk en ook dat zal voor de gelegenheid opnieuw opgevoerd worden. Enkele jaren geleden gaf een jonge Leuvense artieste een straatsconcert voor de Beursschouwburg. Intussen wordt ze gesponserd door modehuis Chanel en kent iedereen haar als Selah Sue.
De schouwburg wist ook de beloftevolle Amerikaanse band Future Islands te strikken. Amper twee maanden later zaten ze op de zetel bij de legendarische David Letterman. Afgelopen zomer voerden ze op Studio Brussel de top van de hotlist aan. Ook (bijna) legendarisch is Humo’s Rock Rally. De wedstrijd voor rockbands die vandaag niet meer weg te denken is, werd voor het eerst georganiseerd in de Beursschouwburg.
Serieuze kunst en feestjes
Eind juni wordt er ook een straatfestival georganiseerd. ‘Mallemunt’, een initiatief van de Beursschouwburg, was een van de eerste straatfestivals in de periode dat ook de Gentse feesten uit de startblokken schoten. “Als we toestemming krijgen van de gemeente, maakt het festival op 27 juni een comeback onder de naam ‘Klinkende Beurs’, voor de deur van de schouwburg. Onder meer Brusselaar Arno zal daar optreden”, vertelt Yasmina Boudia, persverantwoordelijke van de Beursschouwburg.
In vijftig jaar is het recept van de Beursschouwburg amper veranderd. “Ik hoop dat de Beursschouwburg zal blijven doen wat het al een halve eeuw heel goed doet: zorgen voor de juiste combinatie van serieuze en experimentele kunst enerzijds en feestjes anderzijds. Hierdoor hebben wij ook een trouw, jong publiek.”
Beursschouwboek De Beursschouwburg viert zijn verjaardag niet enkel met feest en kunst, maar ook met een boek: Beursschouwboek. Over een cultuurrebel in Brussel. De recensie van collega Els van Steenberghe leest u hier. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier