Brussels Art Days opent het hedendaagse kunstseizoen

WIELS © Belga

Zaterdag 13 en zondag 14 september vindt voor de zevende keer de Brussels Arts Days plaats. 29 toonaangevende kunstgalerijen openen twee dagen hun deuren en geven daarmee het startschot van het nieuwe hedendaagse kunstseizoen.

Op 13 en 14 september openen 29 toonaangevende en internationaal actieve kunstgalerijen gelijktijdig hun deuren met toptentoonstellingen. Met de zogenaamde Brussels Art Days wordt de start van het hedendaagse kunstseizoen extra in de kijker gezet. De deelnemende galerijen werden geselecteerd op basis van hun dynamiek en programmering. Zij openen zaterdag en zondag hun deuren van 12 tot 19 uur.

Voor deze zevende editie werd het internationale profiel nog aangescherpt, teneinde duizenden binnen- en buitenlandse bezoekers topkwaliteit aan te bieden. De organisatie verwacht zowat 6.000 bezoekers.

‘Niet genoeg plaats voor kunstenaars in Brussel’

De recente komst naar de Europese hoofdstad van verschillende gallerijen uit Frankrijk en, dichterbij, uit Antwerpen en Gent, is één van de factoren die de hoofdstad de jongste jaren op de internationale kaart zette wat betreft hedendaagse kunst.

Maar Pierre Iserbyt, directeur van Wiels en bestuurder van de Herbert Foundation, is formeel: ‘Als Brussel de ambitie heeft om een van de Europese hoofdsteden van hedendaagse kunst te worden, moet de stad plaats vrijmaken voor ateliers en logement voor de kunstenaars.’ Dat zei hij tijdens een rondetafelgesprek aan de vooravond van het tweedaagse kunstevenement.

‘Brussel heeft ook een aantal troeven om jonge kunstenaars aan te trekken’, zei hij nog. ‘De sfeer is goed, de huurprijzen zijn niet te hoog en scholen als Sint-Lukas of La Cambre hebben een uitstekende reputatie. Maar waar het vijf jaar geleden nog eenvoudig was een atelier te huren, is dat nu net heel moeilijk. Hetzelfde geldt voor logement.’

In het nieuwe Brusselse regeerakkoord is de opening van een Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst vóór het einde van de legislatuur de eerste toeristische prioriteit. De komst van dat museum naar het Citroëngebouw aan het IJzerplein zou overigens één van de eerste punten zijn die Brussels minister-president Rudi Vervoort wil bespreken met zijn bevoegde federale collega. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content