Brugge heeft acties klaar om UNESCO-werelderfgoedtitel te verdedigen

© Thinkstock

Het college van burgemeester en schepenen van Brugge heeft vrijdag een actieplan voorgesteld dat de titel van UNESCO-werelderfgoed moet vrijwaren.

Het college van burgemeester en schepenen van Brugge heeft vrijdag een actieplan voorgesteld dat de titel van UNESCO-werelderfgoed moet vrijwaren. Het actieplan speelt in op de aanbevelingen in het rapport van de UNESCO-visitatiecommissie, die onlangs op uitnodiging van enkele erfgoedorganisaties de stad kwam inspecteren.

Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) zei vrijdag nogmaals dat hij betreurt dat de visitatie met een vooringenomenheid geschiedde. “We worden op die manier onterecht in het defensief gedwongen. Een aantal aanbevelingen in het rapport verdienen om op hun haalbaarheid te worden onderzocht. Maar het spanningsveld tussen erfgoedstad en levende stad is eeuwenoud en zal wellicht blijven. Ik lees trouwens dat de UNESCO-experts lovend zijn voor de kwaliteit van de recente architectuur in de stad.”

Brugge vraagt aan de bevoegde minister om een beschermingsstatuut te creëren dat haalbaar en werkbaar is voor een hele stad. De huidige bescherming is te beperkend. Het schepencollege heeft een deel van de binnenstad aangeduid dat als UNESCO-stadsgezicht zou kunnen worden beschermd.

Visuele impactstudies

Brugge zal een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken voor de binnenstad dat bindende voorwaarden vastlegt voor het behoud en de uitbouw waarborgt van de universele waarden. Die waarden worden geïnventariseerd tegen 2011.

De stad belooft ook meer visuele impactstudies te laten uitvoeren. “We zijn niet bang en we voelen ons niet bedreigd”, besluit schepen voor Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld).

“Brugge is een stad met een schitterend verleden en een bruisend heden. En zo gaan we het ook houden.” Brugge werd in 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content