Britse experts doen wellicht “kunstvondst van de eeuw”

In de museumkelders van de Universiteit van Yale hebben kunstexperts een (hoogst)waarschijnlijk een werk van Diego Velásquez ontdekt.

In de opslagruimtes van een museum aan de Universiteit van Yale hebben kunstexperts de “vondst van de eeuw” gedaan, zo schrijft de Spaanse krant El Pais.

In de museumkelders stootten zij op een werk dat (hoogst)waarschijnlijk van de hand van de Spaanse barokmeester Diego Velázquez (1599-1660) is. Het religieus geïnspireerde schilderij, getiteld ‘La educación de la Virgen’ (Opvoeding van de Maagd), was tot dusver toegeschreven aan “een” schilder van de Spaanse school.

Het schilderij uit 1617, een olie op doek, werd “ontdekt” door John Marciari, de voor Europese kunst verantwoordelijke conservator van het Museum van San Diego. Hij is er, na grondig onderzoek, van overtuigd dat het om een vroeg werk gaat van de hofschilder van de Spaanse koning Filips IV. In zijn overtuiging wordt hij door een rist andere deskundigen gesteund.

Zwaar beschadigd

Definitieve bevestiging moet nog volgen. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor de vaklui van het Prado in Madrid, die als hoogste autoriteiten inzake Velazquez gelden. In dat Spaanse museum hangt ook het meest bekende werk van de meester: ‘Las Meninas’.

Het in Yale ontdekte schilderij is zwaar beschadigd en zal gerestaureerd worden. Het lag meer dan 80 jaar in een achteloos hoekje van de universiteitskelders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content