Bozar en Afrikamuseum zetten Afrika in de verf

De kunstinstellingen willen terugblikken op het verleden en kijken naar wat de toekomst in petto heeft voor de 17 Afrikaanse landen die dit jaar hun 50 jaar onafhankelijkheid vieren.

Het Paleis voor Schone Kunsten Bozar in Brussel en het Koninklijk Museum van Midden-Afrika in Tervuren bundelen deze zomer de krachten met een reeks tentoonstellingen, concerten, performances en lezingen rond het continent Afrika.

Hiermee willen de twee kunstinstellingen terugblikken op het verleden en kijken naar wat de toekomst in petto heeft voor de zeventien Afrikaanse landen die dit jaar hun vijftig jaar onafhankelijkheid vieren.

Daarom organiseert de Bozar de tentoonstelling Afrika@Bozar met als absoluut hoogtepunt de voorstelling “GEO-graphics”. Van 9 juni tot 26 september zullen bezoekers er ongeveer 230 etnografische meesterwerken kunnen bewonderen. Die komen uit musea maar ook uit private collecties.

De artistieke directeur van de tentoonstelling is David Adjaye. Hij kreeg ook al de opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama om in Washington een museum voor Afro-Amerikaanse cultuur en geschiedenis op poten te zetten.

Afrikaanse artiesten zoals Rokia Traoré, Angélique Kidjo, Didier Awadi en choreograaf Germaine Acogny zullen de bezoekers ook laten kennismaken met de typische muziek van het zwarte continent.

Congo

Verder zullen er nog tentoonstellingen plaatsvinden rond Afrikaanse fotografie, het leven van de Afrikanen in Brussel en rond 50 jaar onafhankelijkheid van de Belgische ex-kolonie Congo.

Om de bijzondere band tussen België en Congo in de verf te zetten, worden er ook specifieke festiviteiten georganiseerd in het kader van Congo@Bozar. Het hoogtepunt is een groots concert rond 50 jaar Congolese muziek dat begin juli doorgaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content