Betaal wat je wil in het S.M.A.K.

© S.M.A.K.

Wat wil een bezoeker betalen voor een portie cultuur? Dat is de vraag waar het Gentse S.M.A.K. een antwoord op probeert te vinden.

Wat wil een bezoeker betalen voor een portie cultuur? Dat is de vraag waar het Gentse S.M.A.K. een antwoord op probeert te vinden.

Tussen 20 en 24 april mogen bezoekers dan ook zelf kiezen wat ze betalen als toegangsprijs voor het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Met de actie volgt het museum het voorbeeld van Amerikaanse musea. Zo heeft het New Yorkse Guggenheim eerder een ‘pay what you want’-actie op poten gezet en mag je in het Metropolitan Museum zelfs altijd betalen wat je wil. Al stelt het museum wel een richtprijs voorop.

In Gent gaat het om een eenmalige actie. Door de lage ticketprijs haalt het museum weinig inkomsten uit zijn bezoekers. Daarom vroeg het zich af hoe de werkingsmiddelen toch verhoogd kunnen worden op een publieksvriendelijke manier.

Kortingen

“Zeven op de tien bezoekers hebben recht op korting, zo is er de 1 euro-regel voor jongeren tot 26 jaar”, zegt adjunct zakelijk directeur van het museum, Femke Vandenbosch. “Wij geven die kortingen met veel plezier, maar we vroegen ons af wat je nog hebt aan een algemene ticketprijs van 6 euro als maar 30 procent van de bezoekers die betaalt”.

Voor de actie werkt het S.M.A.K. samen met Vera Pringels, laatstejaarsstudente marketing (TEW) aan de Universiteit Gent. Haar thesis, met als titel ‘Pay what you want’, handelt over interactieve prijsbepaling.

“Bezoekers oordelen in dat systeem zelf over de waarde van een bepaald product”, zegt Pringels. “In het museum zullen bezoekers, naargelang de dag, de mogelijkheid krijgen om ofwel voor het bezoek ofwel na het bezoek een bedrag te doneren.”

Drempelverlagend

Volgens Vandenbosch kadert het onderzoek in een groot debat dat momenteel binnen de culturele sector loopt. Zo bleek uit recent onderzoek van de Universiteit van Frankfurt dat klanten de verkregen controle en het vernieuwende karakter van het “Pay What You Want”- systeem ten zeerste appreciërden. Bovendien bleek dit systeem ook drempelverlagend te zijn.

Momenteel lopen in het S.M.A.K. vier tentoonstellingen, die werk tonen van Koen van den Broek, Loek Grootjans, Ed Templeton en diverse kunstenaars onder de gemeenschappelijke noemer ‘Electrified 02. Hacking Public Space’.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content