Belgische ZERO-kunstenaars exposeren in het Guggenheim Museum in New York

© Facebook

In het prestigieuze Guggenheim Museum in New York is de vernissage “ZERO: Countdown to Tomorrow, 1950s-60s” van start gegaan. De tentoonstelling brengt een historisch overzicht van de ZERO-beweging, een stroming die lang in de doofpot is gestopt.

In de New Yorkse kunsttempel Guggenheim is een tentoonstelling van de naoorlogse kunstgroep ZERO geopend. Het is de eerste keer dat er op Amerikaanse bodem een overzichtstentoonstelling plaatsvindt over deze stroming. De schilderijen, sculpturen en audiovisuele werken van meer dan 40 artiesten uit verschillende landen worden drie maanden lang uitgestald in het gerenommeerde museum. Ook de Belgische ‘zerokunstenaars’ Paul Van Hoeydonck, Jef Verheyen en Pol Bury pronken er. De exhibitie verkent de stroming vanaf de experimentele beginfase en laat zien hoe deze aan de basis lag van andere stromingen als minimal art, land art en de conceptuele kunst.

De ZERO-beweging; een kind van zijn tijd

In de nasleep van de tweede wereldoorlog voelden veel Europese artiesten de drang om te herbronnen, om opnieuw te beginnen. Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker, drie Duitse kunstenaars, gaven die begeerte vorm en richtten in 1958 de groep ZERO op. Volgens Piene stond die naam voor “een ruimte van stilte en pure mogelijkheden voor een nieuw begin.”

Een jaar later organiseerden de drie bezielers samen met de Belgische beeldende kunstenaars Paul Van Hoeydonck, Jef Verheyen en Pol Bury hun eerste internationale tentoonstelling in het Antwerpse Hessenhuis. Die vernissage, getiteld ‘Vision in Motion – Motion in Vision’, zorgde er al gauw voor dat de beweging een hoop aanhangers kreeg over heel de wereld. Het waren allemaal kinderen van de oorlog die iets nieuws, iets hoopvols wilden creëren. Ze streefden naar een nieuwe harmonie in de verhouding tussen mens en natuur en waren erg geïnteresseerd in licht en beweging.

De kunstenaars weerlegden alles wat in hun tijd gangbaar was in de kunstwereld, waardoor ze jarenlang zijn gehekeld door pers en publiek. Maar nu krijgen ze dan toch het respect dat ze verdienen, met een vernissage in het grootse Guggenheim van de wereld. (JC)

Meer info over deze exhibitie vind je op de officiële website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content