Belgische kunstheler uitgeleverd aan Frankrijk

© EPA

In zijn schatkamer ontdekte de politie zo’n 1500 kunstvoorwerpen en 1200 juwelen.

De Belgische en de Franse politie hebben een Belg gearresteerd die in opslagruimtes in Willebroek en Brussel honderden gestolen kunstvoorwerpen en juwelen verborgen hield. Tussen de buit zaten onder meer dure vazen van Emile Gallé en een brons van George Minne, melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

De 49-jarige G.V. wordt gelinkt aan 21 diefstallen, waarvan de oudste dateert uit 1988, en wordt uitgeleverd aan Frankrijk. De Franse politie is al sinds 2006 op zoek naar hem, omdat hij een belangrijke heler was die samenwerkte met een kunstbende in Parijs. De groep bestal zowel particulieren als kunstverzamelaars.

Toen de politie de poort van zijn opslagruimte in Brussel opendeed, stootte ze op een schatkamer. De ruimte stond afgeladen vol met kunstvoorwerpen van de meest uiteenlopende soorten. Alles samen bedroeg de buit 1.500 kunstvoorwerpen en 1.200 juwelen. Die zouden tussen een half miljoen en een miljoen euro waard zijn.

Goudstaven

Tientallen violen, talrijke bronzen beelden, chinees porselein, enkele schilderijen, maar ook ivoor, en Afrikaanse en Precolumbiaanse kunst behoorden tot de buit. Er zijn ook werken van bekende kunstenaars, waaronder een paar art nouveau-vazen van Emile Gallé, van André Delatte en van Daum in Nancy. Van onze landgenoot George Minne is er een brons uit de reeks ineengedoken jongelingen.

In Willebroek trof de politie een loods aan waar de man onder andere goud smolt. Er lagen zelfgegoten staven goud van ongelijke kwaliteit. Intussen zijn een aantal kunstwerken al terugbezorgd aan hun rechtmatige eigenaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content