Belg Chris Dercon wordt directeur Tate Modern

De Belg Chris Dercon, die momenteel aan het hoofd staat van het Haus der Kunst in München, wordt directeur van het Tate Modern.

De Belg Chris Dercon, die momenteel aan het hoofd staat van het Haus der Kunst in München, wordt directeur van het Tate Modern. Dat deelt het Londense museum voor moderne kunst dinsdag mee.

De 52-jarige Chris Dercon zal in het voorjaar van 2011 zijn leeftijdgenoot Vicente Todoli aflossen. De Spanjaard heeft het museum zeven jaar geleid. Wie Dercon in München opvolgt, is nog niet geweten. Dercon zal wel nog de tentoonstelling rond Carlo Mollino in de herfst van 2011 in goede banen leiden.

Dercon kwam in mei 2003 aan het hoofd van het Münchense Haus der Kunst, dat eveneens in hedendaagse werken gespecialiseerd is. Daarvoor was hij directeur van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen (BVB).

Bos bloemen

In München verbaasde hij de internationale kunstwereld al van in het begin. Met zijn tentoonstelling ‘Partners’ (2003) presenteerde hij voor het eerst werk van de Ydessa Hendeles Art Foundation. Daarnaast lag hij ook aan de basis van het openstellen van de archieven van het museum voor het publiek.

Op architecturaal gebied zorgde hij ervoor dat de naoorlogse toevoegingen aan het gebouw opnieuw verdwenen. Ook nodigde hij vaak kunstenaars uit om iets met het gebouw te doen. Zo zette Paul McCarthy in 2005 een gigantische bos bloemen op het dak en installeerde Ai Weiwei in 2009 9.000 schoolrugzakken op de gevel.

Uitbreiding

Ook van de tentoonstelling rond de architecten Herzog & de Meuron wist Dercon een succes te maken. Net die architecten tekenden, na het hoofdgebouw, ook de uitbreiding van Tate Modern. Die moet tegen 2012, net op tijd voor de Olympische Spelen, afgerond zijn. De nieuwe tentoonstellingsruimten worden ondergebracht in de voormalige olietanks van de centrale en in een nieuwbouw.

Het Tate Modern, dat is ondergebracht in een voormalige elektriciteitscentrale, vierde in mei zijn tienjarig bestaan. De afgelopen tien jaar is het uitgegroeid tot een stevige publiekslieveling. De permanente collectie, die gratis toegankelijk is, lokt dan ook elk jaar miljoenen bezoekers.

Naast de vaste collectie zet het museum heel wat tijdelijke tentoonstellingen op. Zo loopt er momenteel, in samenwerking met het Brusselse Wiels en het New Yorkse MoMA, de meest uitgebreide expo van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Doorgaans begint diens poëtische werk met een simpele actie, die hij via diverse media documenteert.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content