Baron Guy Ullens verkoopt deel Chinese kunstcollectie

© Sotheby's

Met het geld wil de Belgische verzamelaar werk van opkomende kunstenaars kopen.

“Sinds het begin van mijn collectie, twintig jaar geleden, is het mijn passie om werk van jonge, opkomende kunstenaars te kopen. Om daarvoor opnieuw geld te hebben verkoop ik 106 stukken uit mijn collectie”, stelt Guy Ullens.

De voorbije twintig jaar bouwde de Belgische baron een indrukwekkende verzameling Chinese hedendaagse kunst uit. De meeste werken ontstonden in de late jaren ’80 en vroege jaren ’90 van de twintigste eeuw. De meest belangrijke Chinese kunstenaars zijn in de collectie vertegenwoordigd.

Volgens Sotheby’s zijn de 106 werken samen zo’n 12 miljoen euro waard. Op drie april gaan ze onder de noemer ‘The Ullens Collection – The Nascence of Avant Garde China’ onder de hamer. Tot de hoogtepunten behoren de triptiek ‘Forever Lasting Love’ van Zhang Xiaogang en ‘Paternalism Series No. 3’ van Mao Xuhui.

Uniek inzicht

“Het grote publiek heeft het merendeel van deze werken nog maar nauwelijks gezien. De verkoop biedt een unieke gelegenheid om geconfronteerd te worden met een buitengewoon moment in de ontwikkeling van de hedendaagse Chinese kunst”, stelt Ullens.

In 2007 richtte de Belgische verzamelaar het Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) op. Het vormde meteen het grootste privékunstmuseum in Peking. In 2009 verkocht hij al achttien kunstwerken voor een waarde van 16,2 miljoen euro.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content