Banksy exposeert in Londen

Banksy: The Unauthorised Retrospective exhibition. Expo in Londen © Reuters

In het Londense veilinghuis Sotheby’s loopt momenteel een unieke retrospectieve van ’s werelds bekendste streetartkunstenaar Banksy… zonder zijn toestemming.

The Unauthorised Retrospective, zo heet de expo/verkoop van de anonieme kunstenaar Banksy die momenteel plaatsvindt in de Londense Galerie S|2 van Sotheby’s. Alleen, de kunstenaar zelf heeft hiervoor nooit toestemming gegeven.

‘Banksy is op de hoogte van de expo, maar hij is niet echt enthousiast’, zei curator Steve Lazarides net vóór de vernissage. Lazarides was in de jaren 90 (tot 2008) de agent van de bekende streetartkunstenaar en kent Banksy als geen ander. Hij wist op voorhand dat de kunstenaar niet zou gediend zijn met deze expo, en al zeker niet met de financiële opbrengsten die bij sommige werken hoog zullen oplopen. Denk aan zijn gesigneerde kunstwerken die Banksy vorig jaar in een stalletje aan Central Park incognito verkocht voor amper 60 euro (terwijl ze tot 20.000 euro geschat werden). ‘Ik wil kunst maken zonder prijskaartje aan verbonden’, zei de guerrilla artiest toen.

Met deze expo wil Lazarides zijn voormalige compagnon geenszins verraden. ‘De meeste werken die hier gepresenteerd worden werden al eerder geëxposeerd en waren dus al bestemd voor verkoop’, zegt hij.

'Burger King'
‘Burger King’© Reuters

The Unauthorised Retrospective toont meer dan 70 unieke, authentieke werken waaronder schilder- en beeldhouwwerken die dateren van 1990 tot 2009. Enkele werken werden nooit eerder tentoongesteld, zoals het uitgehongerd kind met het ‘Burger King’-kroontje, starend naar een lege eetkom.

De prijzen variëren van 5.000 tot 615.000 euro. Een bom geld in vergelijking met de pijskaartjes die Banksy indertijd zelf aan zijn werken hing (60 tot 120 euro), toen hij nog onbekend was. ‘We hebben er meer dan 15 jaar over gedaan om au serieux genomen te worden door artistieke middens’, aldus Lazaridis. ‘Deze expo is een soort van erkenning.’

The Unauthorised Retrospective is de belangrijkste expo die ooit over Banksy werd gebracht. Een vorige expo, Barely Legal, lokte 40.000 à 50.000 bezoekers op drie dagen tijd. Deze expo die duurt tot 25 juli, zal aanzienlijk meer mensen op de been brengen. Een tip voor wie komende weken op citytrip gaat naar Londen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content