Artistieke bommen wereldwijd ontstoken tegen besparingen

© Mu.ZEE

Om te pleiten voor meer steun voor kunst en cultuur zijn in het kader van Artbomb wereldwijd artistieke bommen ontstoken.

Wat begon in Nederland, is intussen uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief. Artbomb komt op voor meer steun voor kunst en cultuur. Om zijn solidariteit met de Nederlandse cultuursector te tonen zijn ook in ons land op acht plaatsen bommen ontstoken. Wereldwijd vonden zo’n 200 acties plaats.

Aan het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) zijn vrijdagmiddag een tiental rookbommen afgestoken. Aangezien het museum tegelijk een brandoefening hield, konden het personeel en de bezoekers de sympathiserende kunstenaars vergezellen. “De gekleurde rook staat symbool voor de groeiende minachting van samenlevingen en overheden wereldwijd voor kunst en cultuur”, stelt Eline Verbauwhede van het S.M.A.K.

“We steunen de solidariteitsactie Artbomb vanuit een bezorgdheid, als je ziet hoe budgetten voor hedendaagse kunst in Nederland dalen zonder veel reflectie”, zegt zakelijk directeur Philippe Vandenweghe van het S.M.A.K. “Cultuur en hedendaagse kunst is een barometer voor tolerantie in een samenleving.”

Internationale weerklank

In Gent namen ook Breadcrumps en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) aan de actie deel. In Antwerpen sprongen het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), Cinema Zuid, Extra City Kunsthal, Nicc en het internationaal residentieproject voor kunstenaars Air op de kar. Ook het Oostendse Mu.ZEE nam deel aan de actie.

Naar aanleiding van de beslissing van de Nederlandse regering om de culturele subsidies met veertig procent terug te dringen zag Artbomb in Nederland het levenslicht. “Daardoor worden veel organisaties met internationale expertise in het kunstveld gewoonweg van de kaart geveegd”, stelt Verbauwhede.

Vanaf zondag start het cultureel protest in Nederland zelf. Dat de sector het protest niet tot de landsgrenzen wil beperken, bleek ook uit de advertentie in The New York Times. Een Nederlands kunstenaarscollectief van enkele honderden kunstenaars, dat zich Dutch Artists 2011 noemt, liet in de krant optekenen: “Do not enter the Netherlands – Cultural meltdown in progress”.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content