Archief Cobra-stichter Dotremont keert terug naar België

© Koning Boudewijnstichting

De broer van Christian Dotremont heeft het archief aan de Koning Boudewijnstichting geschonken.

Guy Dotremont, broer van en beheerder van de erfenis van de Belgisch kunstschilder, schrijver en dichter Christian Dotremont (1922-1979), heeft het Fonds Christian Dotremont vanuit Frankrijk opnieuw naar België gebracht en aan de Koning Boudewijnstichting geschonken. Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt.

Christian Dotremont was betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging. Hij schreef het pamflet waarmee de beweging werd opgericht. Dotremont vond de naam uit die samengesteld werd uit de eerste letters van de drie hoofdsteden Copenhagen, Brussel, Amsterdam. Tot het Fonds behoren archieven, documenten, een “uitgelezen selectie” van grafische werken, zijn correspondentie en zijn bibliotheek.

Het Fonds, dat van kapitaal belang is voor de kennis van de naoorlogse literatuur en kunst en meer specifiek van de Cobra-beweging (1948-1951), zal in depot worden gegeven aan de Archieven en Museum van de Literatuur (Archives et Musées de la Littérature -AML) die gehuisvest zijn in de lokalen van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

Dat zal gebeuren in afwachting van de afwerking door de Franse Gemeenschap van het huis aan de Strostraat 10 waar Christian Dotremont heeft gewoond en van waaruit hij de CoBrA-beweging animeerde. Het Fonds Christian Dotremont zal gezamenlijk beheerd worden door de Stichting en de AML in samenwerking met Guy Dotremont. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content