Ai Weiwei moet webcams uitschakelen

© AFP

De Chinese overheid heeft de kunstenaar bevolen om zijn webcams terug uit te zetten.

De omstreden Chinese artiest Ai Weiwei heeft de webcams bij hem thuis – die hij geplaatst had om de permanente videobewaking van de overheid belachelijk te maken – moeten uitzetten. Dat maakte Ai Weiwei bekend.

“Ze hebben me gisteren bevolen om ze uit te zetten, nadat ze 46 uur hadden gefunctioneerd”, zei de dissident. De autoriteiten zouden geen duidelijke reden hebben opgegeven. “Ze geven nooit een reden. Ik heb nooit geweten waarom ik 81 dagen opgesloten zat.”

Ai Weiwei zat van begin april tot eind juni 2011 opgesloten op een onbekende plaats, wat een golf van verontwaardiging opwekte in het hele land. Hij leeft sindsdien onder politietoezicht en mag Peking niet verlaten.

De autoriteiten houden het atelier en huis van Ai Weiwei, in de artiestenbuurt Caochangdi, met camera’s in de gaten. Ai Weiwei provoceerde hen door vier bijkomende camera’s in zijn huis te plaatsen, en de beelden te verspreiden via website http://weiweicam.com. Provocatie is het handelsmerk van de kunstenaar, en dat wordt zelden gesmaakt door de Chinese machthebbers. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content