Afrikamuseum blaast honderd kaarsjes uit
Net nu heel wat Afrikaanse landen, waaronder ook Congo, hun vijftigjarige onafhankelijkheid vieren, mag ook het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren feest vieren.
Net nu heel wat Afrikaanse landen, waaronder ook Congo, hun vijftigjarige onafhankelijkheid vieren, mag ook het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren feest vieren.
Op 30 april 1910 wordt het museum boven de doopfont gehouden als het Musée du Congo belge. In 1952 wordt daar het woord ‘koninklijk’ aan toegevoegd, na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 krijgt het museum zijn huidige naam. Hoewel koning Albert I het museum inhuldigt, komt het idee van zijn voorganger Leopold II. Die zorgt er in verschillende stappen voor de realisatie van het museum.
De hele geschiedenis van het KMMA begint in 1897, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Op initiatief van Leopold II krijgt die ook een koloniaal luik. Daarvoor laat de vorst op het koninklijk domein in Tervuren het Koloniënpaleis optrekken.
Prestige
Aangezien de tijdelijke tentoonstelling zo succesvol is, richt Leopold II het gebouw na de Wereldexpo in als permanent museum. Dat Musée du Congo barst al snel uit zijn voegen, waardoor in 1902 beslist wordt om op hetzelfde domein het grotere, huidige gebouw op te trekken.
Als architect trekt Leopold II Charles Girault aan. Inspiratie voor Tervuren haalt hij bij één van zijn eerdere projecten, het neoklassieke Petit Palais in Parijs. Voor het omliggende park doet Leopold II beroep op landschapsarchitect Elie Lainé. Met het imposante gebouw en de harmonische tuin wil de koning vooral zijn prestige vergroten.
Renovatie
De honderdste verjaardag van het museumgebouw vormt de directe aanleiding voor een grondige renovatie. Zowel het gebouw als de tuinen zijn intussen geklasseerde monumenten, hun authenticiteit wordt dus zeker bewaard.
Wel zal het museum qua scenografie en inhoud een meer hedendaagse kaart trekken. Daarnaast zal in de toekomst de eigen collectie en de wetenschappelijke expertise centraal staan. Daarom kiest het KMMA voor een interdisciplinaire aanpak, waarbij de objecten in een breder kader geplaatst worden.
Feest
Om het honderdjarige bestaan te vieren en de renovaties op gepaste wijze in te zetten organiseert het Afrikamuseum een feestelijk weekend. Op vrijdag 30 april wordt het startschot van de feestelijkheden om 18 uur met een barbecue op de markt van Tervuren gegeven. Afsluiten gebeurt om 22 uur met een groot vuurwerk, dat het gebouw en zijn tuinen feeëriek in de kijker plaatst.
Op zondag 2 mei is het museum gratis toegankelijk. Bovendien staan er tal van activiteiten, zoals rondleidingen, djembe-sessies, live muziek en zoektochten voor kinderen, op het programma.
Elien Haentjens
Honderd jaar museum, 30 april tot 2 mei, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier