Adviezen kunstsubsidies op ongeloof onthaald: ‘Sommige projecten zijn met sluiting bedreigd’

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) spreekt zich eind juni definitief uit over de cultuursubsidies. © BELGA

Van de 303 kunstorganisaties die voor de komende vijf jaar een subsidieaanvraag indienden, kreeg 81% gisteren een positief advies. Sommige organisaties als dansgezelschap Rosas, Het Toneelhuis en KVS stegen in de adviezen, voor anderen als Jeugd en Muziek Vlaanderen, De Vaartkapoen in Molenbeek en Muziekodroom in Hasselt is het game over.

In februari al boog minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zich over de preadviezen van kunstorganisaties. Culturele instellingen met negatief advies, of zij die beter hoopten te scoren, konden zich toen verdedigen in een nieuwe aanvraag. Het dansgezelschap Rosas (van Anne Teresa de Keersmaecker) ging hierop vooruit van ‘voldoende’ naar ‘goed’. Ook de artistieke beoordeling van Het Toneelhuis in Antwerpen de KVS in Brussel ging van ‘goed’ naar ‘zeer goed’.

‘Dit komt zeer hard aan, zeker nu minister van Cultuur Sven Gatz in zijn beleid het belang van kunsteducatie onderstreept’

Maar Jeugd en Muziek Vlaanderen, de muziekeducatieve organisatie is met een definitief advies erg teleurgesteld. ‘Voor onze organisatie, medewerkers en vrijwilligers komt dit zeer hard aan, zeker nu minister van Cultuur Sven Gatz in zijn beleid het belang van kunsteducatie onderstreept’, stelt voorzitter Davy De Laeter. Ze hopen erop dat de minister het advies niet zal volgen en tot een ander besluit komt.Ook vzw Clubcircuit met gemengde gevoelens naar de uitgereikte adviezen. De vzw die de koepel is van verschillende Vlaamse onafhankelijke muziekclub, kreeg voor sommige clubs een positief, voor anderen zoals de Muziekodroom in Hasselt een negatief advies. ‘Onze muziekclubs zijn plaatsen waar nieuw, opkomend talent kan rijpen en zich vaak voor het eerst in professionele omstandigheden aan een publiek kan presenteren. We moeten oppassen dat die cruciale voedingsbodem niet dreigt te verdwijnen’, waarschuwt coördinator Marc Steens. Clubcircuit hoopt dat minister van Cultuur Sven Gatz oog heeft voor de financiële realiteit van sommige clubs die zonder enige subsidies met sluiting bedreigd zijn.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de cultuurportefeuille van Sven Gatz maar 86 miljoen per jaar beschikbaar heeft, in plaats van de totale aanvraag van 144 miljoen euro. Of Sven Gatz trekt naar de Vlaamse regering om het budget te verhogen, of er vallen nog positief geadviseerde organisaties uit de boot. Het is afwachten tot eind juni tot de definitieve beslissing valt over de subsidies. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content