Aalst is proefkonijn voor Vlaamse vrijetijdspas

De éénvormige pas wil de cultuur- en vrijetijdsparticipatie vooral bij mensen in armoede stimuleren. In 2011 loopt er een proefproject in Aalst.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege lanceert een proefproject rond de Vlaamse vrijetijdspas. Die eenvormige pas wil de cultuur- en vrijetijdsparticipatie stimuleren.

Het project richt zich in de eerste plaats op kansengroepen, meer specifiek mensen in armoede. Na de proefperiode beslist Schauvliege over een mogelijke uitbreiding naar alle Vlamingen.

Om de Vlaamse vrijetijdspas uit te testen trekt de minister naar Aalst. “Aalst biedt ons met zijn 80.000 inwoners de kans om te onderzoeken of het project zowel in kleinere als grotere Vlaamse steden en gemeenten haalbaar is. De stad heeft vandaag al een sterk uitgebouwde werking naar kansengroepen in samenwerking met omliggende gemeenten. Ook zij zullen bij het project betrokken worden.”, aldus Schauvliege.

Drempels

Mensen in armoede kampen tijdens culturele activiteiten vaak met drempels. Zo wil de pas met prijsvoordelen de financiële drempel verlichten. Maar de pas moet ook informatie bieden over een geschikt aanbod en mogelijkheden om de kaart met het gezin of in groep te gebruiken.

Verder vormen publiciteit via door de doelgroep gekende kanalen en het gebruik van de vrijetijdspas in verschillende gemeenten belangrijke aandachtspunten in het proefproject. Dat loopt in 2011.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content