Winnaars Stripstrijd 2010 bekend

Juni. Maand van het WK, examens en parlementsverkiezingen, maar vooral van één andere belangrijke competitie: de Focus Knack Stripstrijd. In haar eensgezinde eigenzinnigheid heeft de Focusredactie, aangevuld met selectieheer Nix, een opvolger gekozen voor Simon Spruyt, die met zijn alter ego S.G.F. twee jaar geleden de eerste editie van de Stripstrijd won.

Knack Focus heeft de winnaars bekendgemaakt van de tweede editie van de Stripstrijd, een tweejaarlijkse wedstrijd voor jong striptalent. Tien genomineerden kregen de voorbije maanden elk om de beurt vier weken lang een pagina in het magazine.
Uit de inzendingen koos een jury onder leiding van stripauteur Nix (de man achter Kinky & Cosy en Billy Bob) uiteindelijk het duo Dieter Rogiers en Stijn Felix als winnaars. Rogiers en Felix, respectievelijk scenarist en tekenaar, schitterden met Tunguska, een filmisch beeldverhaal in krachtige krijttekeningen over een mysterieuze ontploffing in Rusland anno 1908. Vanaf midden augustus mogen ze hun verhaal verder uitwerken in een wekelijkse strip op de pagina’s van Knack Focus.
De Publieksprijs, de prijs van de lezers van Knack Focus, gaat naar Wide Vercnocke voor zijn magisch-realistische strip De Luiaard.

Beide prijzen worden deze zaterdag 26 juni om 19 uur uitgereikt tijdens de opening van het Internationaal Cartoonfestival Knokke Heist door Nix en Patrick Duynslaegher, hoofdredacteur van Knack Focus.

Rogiers: ‘Ik kwam op het idee door een artikel over die ontploffing, waarin werd gesuggereerd dat de Servische uitvinder Nikola Tesla aan de basis kon liggen. Die experimenteerde immers met een techniek om elektriciteit door de atmosfeer te vervoeren. Het basisgegeven is historisch, maar er zal behalve epiek ook veel horror en pulp in het verhaal zitten. Vergelijk het met Alan Moores The League of Extraordinary Gentlemen: bekende personages en ouderwetse pulpverhalen.’

Rogiers en Felix hebben voor deze gouden medaille bijzonder weinig specifiek getraind. Rogiers publiceerde eerder welgeteld één korte strip met een andere tekenaar en voor Felix is het zelfs zijn stripdebuut. Rogiers heeft wel al wat scenario’s voor tv en film (VTM-reeksen Rupel en Faits divers) op zijn naam staan, maar ofwel waren die projecten kortstondig, ofwel bleven ze in de ontwikkelingsfase steken. Felix is al twaalf jaar illustrator, vooral voor boekenuitgevers, en liep al lang rond met het plan ooit eens een strip te maken.

Felix: ‘Vijf jaar geleden was ik nog te wispelturig om een lange strip aan te kunnen. Bij illustraties kun je geregeld wat nieuws uitproberen, maar voor een strip moet je het hele verhaal lang een constante stijl gebruiken. Nu heb ik er het geduld voor, omdat ik na twaalf jaar illustraties toe was aan iets substantiëlers. Dieter heb ik nog maar twee keer live ontmoet, en ik ken hem dus eigenlijk niet zo goed. Hij nam contact met me op enkel op basis van mijn portfolio op de site van The Graphic Novel Project, waar scenaristen en tekenaars een profiel kunnen aanmaken. Ik vond zijn voorstel meteen ideaal. Toen Dieter me Tunguska voorstelde, was ik net aan het experimenteren met een stijl die beïnvloed was door vroeg-20e-eeuwse kunststromingen als kubisme en expressionisme. De sfeer van Tunguska zorgt ervoor dat ik die invloeden mooi in de tekeningen kan verwerken.’

Rogiers: ‘Die sfeerschepping van Stijn is voor mij heel belangrijk. Ik denk visueel in mijn scenario’s, maar kan ze niet in beeld omzetten. Tunguska moest van meet af aan een strip worden en geen film, want dat weidse, epische aspect ervan is met Vlaamse filmbudgetten onmogelijk te realiseren. Voor mij werkt het zo: het vereiste budget bepaalt of een verhaal film of strip moet worden. Voor Tunguska had ik een dikke strip in gedachten, dus ik zal een oplossing moeten zoeken om het verhaal in één jaar Focuspagina’s verteld te krijgen. De lezers zullen waarschijnlijk meteen in de actie terechtkomen. Door de wekelijkse publicatie zal ik ook spannende cliffhangers moeten zoeken.’

Afspraak in augustus voor de omgeturnde historische horror van het verse duo Felix-Rogiers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content