Will Burns slaagt er in om de lockdown essayistische diepgang te geven in ‘De Papieren Lantaarn’

Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Een dichter verlaat tijdens de lockdown de tapkast en wandelt de wereld in. Dat levert mooie maar ook zorgwekkende mijmeringen op. Stevenen we niet blind op een nieuwe ramp af?

De Nederlandse Laura van der Haar viel aangenaam op met haar pandemieroman Een week of vier. De visionaire Amerikaan Don DeLillo publiceerde met De stilte een uitgepuurde lockdownroman, geschreven nog voor er van een lockdown sprake was. En nu is er De Papieren Lantaarn, waarin de Britse dichter Will Burns boven op de covidcrisis ook de gevolgen van de brexit thematiseert.

Centrale zin: Boven op alles – het virus, het dagelijkse dodental, de eenzaamheid, de kater – werden we elke dag geconfronteerd met het bewijs van ons falen: we waren blijkbaar niet in staat om zuinig om te springen met onze planeet.

Letterlijk het uitgangspunt van zijn debuutroman: een dorpspub in het graafschap Buckinghamshire, waar een mislukte dichter achter de toog staat. Wanneer de lockdown afgekondigd wordt, slaat de poëet aan het wandelen, trektochten die hem doen mijmeren over zijn streek en de oprukkende gentrificatie, de gezondheidscrisis en de impact van internationale politieke beslissingen op het lokale niveau.

Zowat de hele westerse stadsbevolking heeft door corona de wandelhobby ontdekt, en even vrees je dat De Papieren Lantaarn aan de voorspelbaarheid van die holle dagen, het gebrek aan vrienden en vertier ten onder zal gaan. En wie wil opnieuw die druilerige leegte ervaren? Maar Burns slaagt er gaandeweg in om de lockdown essayistische diepgang te geven. Vaak leiden kleine observaties tot mooi meanderende bedenkingen. Wanneer hij op een hek stoot, onderzoekt hij de absurditeit van privébezit. Terwijl hij naar verlaten cricketveld staart, schampert hij op het Engelse klassensysteem, waardoor dezelfde elite telkens opnieuw de macht verovert. Pijnlijk wordt het wanneer hij de pub als sociaal controlemiddel omschrijft: waar wordt nu stiekem gedronken, en wie is daar het slachtoffer van?

Will Burns slaagt er in om de lockdown essayistische diepgang te geven in 'De Papieren Lantaarn'

Burns richt zijn pijlen ook op de volgende ramp die op ons afstevent: de klimaatcrisis en de blinde geldhonger die een broodnodige langetermijnvisie belemmert. Nu iedereen de natuur herontdekt heeft, zo hoopt hij, zouden we toch moeten beseffen dat we niet terug naar de normale gang van zaken kunnen.

De Papieren Lantaarn

Will Burns, Nijgh & Van Ditmar (oorspronkelijke titel: The Paper Lantern), 208 blz., 21,99 euro.

Will Burns

Na kleiner werk bracht dichter Will Burns in 2019 Chalk Hill Blue uit, een album met zijn gedichten en muziek van Hannah Peel. Vorig jaar volgde een eerste echte bundel, Country Music. De Papieren Lantaarn is zijn prozadebuut. Burns woont in Buckinghamshire, een paar huizen van de dorpspub van zijn ouders verwijderd.

Partner Content