Wie zoekt, die vindt: Waar is Boerke?

© Pieter De Poortere

Boerke, de voor ongeluk geboren landbouwer, wordt 15 jaar. Geestelijke vader Pieter De Poortere viert dat met een zoekplaat over het al even jarige Belgische Stripmuseum waarin tientallen stripfiguren – en Boerke – verscholen zitten. Wie zoekt, die vindt.

Boerke, de voor ongeluk geboren landbouwer van wie u wekelijks de avonturen in Knack Focus leest, viert zijn vijftiende verjaardag. Naar aanleiding van die heuglijke dag werd zijn geestelijke vader Pieter De Poortere deze week aangesteld als artdirector van het nieuwe nummer van het magazine, een collector’s item als u ’t ons vraagt.

Voor zijn vijftiende verjaardag krijgt Boerke ook een permanente kamer in het al even jarige Belgische Stripmuseum, dat zijn eerste kwarteeuw heeft volgemaakt. Speciaal voor de gelegenheid tekende De Poortere een zoekplaat waar niet alleen tientallen stripfiguren (en attributen) in rondlopen, u kunt er ook het Belgisch Stripmuseum van naderbij leren kennen.

Weet u waar de studiebibliotheek precies ligt? De Gallery? Wat doet dat deuxcheveauxtje daar? En waar is Boerke? Wie zoekt die vindt. Bovenaan vindt u de tekening, hieronder de 25 items die u er in moet terugvinden (met helemaal onderaan een link naar de zoekplaat die u wegwijs maakt).

1. De raket van Kuifje

Vijftien jaar voor Neil Armstrong zette een Belgische Stripheld voet op de maan. De iconische raket, vervaardigd door de Brusselse Frans Fischer school, bekleedt een ereplaats in het Stripmuseum

2. De studiebibliotheek

De bibliotheek van het Stripmuseum telt meer dan 50.000 stripalbums, 38.000 tijdschriften en 4000 studieboeken en is hiermee wereldwijd één van de grootste in haar soort. Van bijna alle nieuwe strips in het Nederlands en Frans wordt een exemplaar bewaard.

3. De Gallery

Zeven keer per jaar wordt een nagelnieuw album in de kijker gezet in deze ruimte. De vinger aan de pols van de hedendaagse stripmarkt.

4. Standbeeld smurf

De Smurfen zijn publiekslievelingen. Ter ere van 25 jaar Stripmuseum krijgen deze blauwe wezentjes een geheel nieuwe ruimte, compleet met Smurfenhuis op mensenmaat.

5. 2PK van Bollie en Billie

Voor zijn 1000ste grap van Bollie & Billie kreeg Roba van zijn uitgever deze geit cadeau. Tekeningen van talrijke auteurs sieren de carrosserie.

6. Gratis wifi

Reizigers weten waarom. Niets zo vervelend als uren zoeken naar een internetconnectie in het buitenland om roamingkosten te vermijden. In het museum kan surfen gratis, en overal.

7. Bed van Little Nemo

Elke nacht opnieuw beleeft de kleine Nemo, een Amerikaanse stripfiguur van de hand van grootmeester Winsor McCay, wonderlijke avonturen tijdens zijn slaap. Zijn bed roept het universum van dit 100 jaar oude meesterwerk op.

8. Glastegels

Kenmerkend voor het gebouw van Victor Horta is het overvloedige gebruik van glas, zelfs in de tegels tussen de etages.

9. Kinderkoffer

Voor kindergroepen tot 12 jaar ontwikkelde het museum een kinderkoffer waarmee ze al spelend de wondere stripwereld instappen. Van een strippictionary tot vloeken met Kapitein Haddock maken ze zich de striptaal helemaal eigen.

10. Museumrondleiding

De buitengewone kennis van de gidsen van het museum heeft al menig scepticus overtuigd van de rijkdom van de Negende Kunst. Scholen, maar ook bedrijven, verenigingen en families laten zich door het gidsenteam in 9 talen inpakken.

11. TV ploeg

Het Stripmuseum stelt zijn bijzondere kader graag ter beschikking van tv-opnames, zowel voor algemene reportages over Belgische stripcultuur als voor interviews over de stripactualiteit.

12. Brochures voor anderstaligen

Meer dan 80% van de bezoekers van het museum komt uit het buitenland. Brochures met vertalingen van de museumteksten zijn gratis voorhanden in het Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Japans en Chinees. De pdf kan ook gratis gedownload worden van thuis uit.

13. Boekhandel & Art Shop Slumberland

Zowel de balie als de boekenkasten van de winkel dateren nog uit de tijd van het Waucquez warenhuis, de stoffenwinkel die van de bouw in 1906 tot 1970 een onderkomen vond in het pand.

14. Gebroken trede

Een zwaar voorwerp viel tijdens de renovatie op de monumentale marmeren trap. Het euvel werd nooit hersteld, maar werd daarentegen aangegrepen om een knipoog naar slot Molensloot toe te voegen. Haddock gaat op de trap onverbiddelijk onderuit.

15. Ferry

In het verleden waren onder meer de stripauteurs Bob De Moor en Jean Van Hamme voorzitter van de vzw Belgisch Stripcentrum. De huidige voorzitter is de Vlaamse stripauteur Ferry Van Vosselen, in een vroeger leven stripdocent aan Sint-Lukas Gent van niemand minder dan Pieter de Poortere.

16. Striptekenaar

Het Stripmuseum onderhoudt goede contacten met de auteurs van zijn patrimonium. Regelmatig worden persdagen voor de lancering van nieuwe boeken georganiseerd. Zonder overdrijven kan het museum het huis van alle stripauteurs genoemd worden.

17. Bezoekers

Met gemiddeld 200.000 bezoekers per jaar staat het museum in de top 5 van de meest bezochte Brusselse musea, in het goede gezelschap van het Magritte-museum, Bozar, het Museum voor Natuurwetenschappen en het Museum voor Muziekinstrumenten.

18. Verjaardagsfeestje

Jonge stripfans kunnen hun verjaardag vieren in het museum in de vorm van een knotsgekke jacht op een stripschat.

19. Workshop striptekenen

Het stripgen wordt actief overgedragen en gestimuleerd tijdens workshops striptekenen voor jong talent van 10 tot 18 jaar.

20. Originele plaat

Het museum conserveert zo’n 8.000 originele tekenplaten, scenario’s en gerelateerde documenten in haar reserves. Het accent ligt op Belgische en Europese creaties.

21. Dakloze

Van 1970 tot de aanvang van de renovatiewerken in 1987 stond het gebouw leeg. Het verval was totaal. Daklozen verwarmden zich met houtvuurtjes gestookt van de oude Horta-meubelen.

22. De koning

Het museum werd 25 jaar geleden ingehuldigd door Koning Boudewijn en Koningin Fabiola. Ook Albert, Filip en verschillende andere royals vereerden het sindsdien met een bezoek.

23. De nieuwe Boerkeruimte

Boerke sloop het Stripmuseum binnen langs de achterdeur en veroverde stiekem een eigen stek. Te bezoeken vanaf 3/10/2014.

24. Expo’s

Jaarlijks zien 4 grote tijdelijke tentoonstellingen het licht. Zowel auteurs als reeksen, stromingen en grote thema’s komen aan bod.

25. Standbeeld van Lucky Luke

De bewaarder van het wilde westen die zich sinds zijn schepping (Morris, 1946) niettemin tooit in een verdacht Belgische plunje is weldegelijk afkomstig uit ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content