Vlaamse misdaadauteur Jo Claes wint Gouden Strop

Jo Claes ontvangt De Gouden Strop © ANP

Driewerf hoera voor Jo Claes. De Vlaamse thrillerauteur won gisterenavond de Gouden Strop, de literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek voor zijn werk De Mythe van Methusalem.

Juryvoorzitter Laetitia Griffith overhandigde de prestigieuze Gouden Strop op 28 mei, de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam. Een vereerde Jo Claes accepteerde trots de prijs, dat een mooi bedrag van 10.000 euro en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel bedroeg. De andere genomineerden waren Marion Pauw, Patrick Conrad, Guido Eekhaut en Marjolijn Uitzinger.

De Mythe van Methusalem is het zevende boek in de misdaadreeks over de Leuvense politie-inspecteur Thomas Berg. Deze keer onderzoekt Berg de mysterieuze dood van stamcelonderzoeker Kostas Mamidakis, die de sleutel tot het eeuwige leven ontdekt heeft.

De jury sprak vol lof over de thrillerroman: ‘Jo Claes heeft, door gebruik te maken van een aantal klassieke elementen van de thriller, het verhaal intelligent, spannend, met veel vaart en beeldend geschreven.’

Ook De Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut werd gisterenavond uitgereikt. René Van Rijckevorsel mocht die in ontvangst nemen voor zijn werk Tunis. De schaduwprijs bestaat uit een cheque van 1000 euro en een kunstwerk van Daan Lippens.

Maand van Het Spannende Boek

De uitreiking van beide prijzen luidt de maand van Het Spannende Boek in. In juni zetten uitgeverijen, boekhandelaars en bibliotheken de misdaadromans extra in de bloemetjes. Wie bijvoorbeeld deze maand voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt er de thriller Grijs gebied, geschreven door Marion Pauw, gratis bovenop.

Ook Knack Focus trakteert op een zomer vol suspense, moord en intriges met zijn Moordzomer-bijlage. Mis zo het gratis spannende kortverhaal van Hercule Poirot 2014-winnaar Toni Coppers niet bij de Knack van woensdag 3 juni. (FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content