Vittorio Giardano – Sin Ilusión

‘Sin ilusión’ is het sluitstuk van Giardino’s trilogie over de Spaanse burgeroorlog. Het is zo degelijk dat we hem die tien jaar wachten niet kwalijk nemen.

Sin ilusión (Max Fridman 5) *** Vittorio Giardino

Glénat (collectie Prestige), 64 blz., €15,5

Stripauteurs moet je de tijd geven. Eén pagina tekenen per week is een redelijk ritme, dus je mag niet te veel hopen op een spoedige afwikkeling van verhalen in delen. En toegegeven, de tien jaren tussen het vorige deel van Max Fridman – Rio de Sangre – en Sin ilusión zijn niet alleen aan Vittorio Giardino te wijten. De uitgever liet het verhaal maar liefst vier jaar in een la liggen. Toch is Giardino een van de traagste auteurs in het medium. Dat heeft te maken met zijn legendarische perfectionisme, dat misschien nog stamt uit zijn verleden als ingenieur. Zijn meest gebruikte personage Max Fridman is een ex-geheim agent die de grote turbulenties van het Europa van de jaren dertig meemaakt. In de drie recentste delen van de spionagereeks raakt Fridman verwikkeld in de intriges van de Spaanse burgeroorlog. Hij gaat op zoek naar een vriend die in de chaos van de oorlog is zoekgeraakt. Sin ilusión toont al in de titel waar die zoektocht op uitdraait. Er is dan ook weinig reden om illusies te koesteren in een conflict waarin menselijke relaties consequent worden opgeofferd voor strategische belangen. Fridman ondergaat de gebeurtenissen schijnbaar gelaten, maar de lezer revolteert.

De schaarse hoop moet komen van geïdealiseerd vrouwelijk schoon en van hechte familiebanden. Giardino maakt zijn verhalen aannemelijk door een doorgedreven documentatie en een vloeiende versie van de klare lijn. De zachte inkleuring wijst dan weer op een rijke levenservaring, die de donkere visie op de menselijke natuur in Max Fridman nuanceert. Hip kan je Giardino’s stripkunst niet noemen, maar wij koesteren de degelijke dinosaurus omdat zijn werk bestand is tegen veelvuldige herlezing.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content