(Video) Leuven herdenkt Eerste Wereldoorlog met ‘Gewonde stad’

In hun boek ‘Gewonde stad’ hebben schrijfster Johanna Spaey en schilder Gerolf Van de Perre het over de brandstichting van Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nu kan je het verhaal ook als kortfilm bekijken.

“Het is wel speciaal als je iemand anders, zoals in de kortfilm, je eigen teksten hoort voordragen”, zegt schrijfster en boekenrecensente van Knack Focus Johanna Spaey. “De kortfilm geeft een hele nieuwe dimensie aan het verhaal. De schilderijen die Gerolf maakte, hadden uit zichzelf al een speciale flow. Die komt nu helemaal tot zijn recht in de film.”

Historisch verhaal

Een paar jaar geleden benaderde Leuven Stript Spaey en Van de Perre om samen te werken aan een project. “We mochten zelf kiezen waarover we een verhaal maakten”, zegt Spaey. “Ik had al enkele romans over de Eerste Wereldoorlog geschreven en Gerolf schilderde ook dikwijls over historische taferelen. Zo zijn we samen tot de brand van Leuven gekomen.” Dat de strip zo ook in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog past, was mooi meegenomen.

De graphic poem, zoals de auteurs het boek noemen, focust op vier personages in Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog: de koning, een Duitse soldaat die brand sticht, een Belgische soldaat die verminkt raakt en een herbergierster. De personages zijn fictief, maar het verhaal dat ze vertellen, is dat niet. De Duitsers vielen Leuven binnen en legden de universiteitsbibliotheek in as. Daarna volgden systematische brandstichtingen door de Duitse troepen, waardoor veel historisch en cultureel erfgoed van de stad verwoest raakte en vele mensen van het leven beroofd werden.

Maskers

“Het algemene thema is de rol die mensen tijdens die oorlog moesten spelen”, legt Spaey uit. “Ze moesten hun angsten verstoppen en waren zo verplicht een fictief masker op te zetten. Maar ook letterlijk werden er maskers op gezet. Zo krijgt de Belgische soldaat in ons verhaal een prothese om zijn verminkte gezicht te verbergen. Ook de gebouwen in Leuven kregen een hele nieuwe façade om de littekens van de oorlog te bedekken.”

Graphic poem, niet graphic novel, want wat Spaey en Van de Perre maakten, is vrij uniek. “Gerolf maakte echte schilderijen”, zegt Spaey. “Die zijn dan later gefotografeerd en in het boek geplaatst. Het boek is meer een verhaal met tekst dan een echt stripverhaal. De teksten en de schilderijen vullen elkaar aan, maar hebben individueel ook veel te zeggen.”

Van juni tot september volgt er nog een tentoonstelling bij het boek in de universiteitsbibliotheek van de universiteit van Leuven. Daarmee zal ook de samenwerking tussen Spaey en Van de Perre eindigen. “Het was een fijne ervaring”, zegt Spaey. “Ik heb verschillende andere projecten gedaan, zoals een theatermonoloog die begin mei opgevoerd wordt en het boek bij de tv-reeks ‘Ten Oorlog’, maar nu zou ik graag weer een klassieke roman schrijven.” (FL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gewonde Stad – de film from Gerolf Van de Perre on Vimeo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content