Veerle Baetens maakt regiedebuut met verfilming van roman ‘Het smelt’ van Lize Spit

© Belga

Veerle Baetens gaat haar eerste langspeelfilm regisseren. De actrice gaat de bejubelde roman ‘Het smelt’ van literaire sensatie Lize Spit verfilmen.

Veerle Baetens maakt een occasionele switch van actrice naar regisseur. Ze gaat zich ontfermen over de adaptatie van de bejubelde roman ‘Het smelt’ van de jonge Brusselse schrijfster Lize Spit. Dat communiceert het productiehuis Menuet, die de filmrechten van het boek had verworven.

Voor Baetens betekent het een nieuwe stap in haar carrière. Of ze ook zal meespelen in de film, is voorlopig niet bekend. De Antwerpse kijkt alvast uit naar haar nieuwe job. ‘Het Smelt’ is een ronduit schitterend boek dat me van bij de eerste pagina naar de keel greep,’ zegt ze. ‘Ik vind dit een ongelofelijke kans en ben in de eerste plaats Lize eeuwig dankbaar voor het vertrouwen. Waauuuw.’

Ook de 27-jarige Lize Spit, wiens debuutroman op quasi-unanieme positieve geluiden kan rekenen, is opgetogen. ‘Veerle kan zowel de brutaliteit als de gevoeligheid van het boek bewaren. Ik geef haar met overtuiging de volledige vrijheid om op basis van ‘het smelt’ haar eigen verhaal te vertellen, wat volgens mij nodig is om de verfilming te doen slagen.’

Lize Spit is talk of the town in het literaire wereldje dankzij haar debuutroman 'Het Smelt'.
Lize Spit is talk of the town in het literaire wereldje dankzij haar debuutroman ‘Het Smelt’.© Keke Keukelaar

In het boek beleven Laurens, Pim en Eva die al heel hun leven samen optrekken, een luie, langoureuze zomer in hun geboortedorp in verkavelings-Vlaanderen. Hun puberfratsen ontaarden tot een volgehouden oefening in wreedheid en seksuele vernedering, waar geen van de drie protagonisten ongeschonden uitkomt. Jaren later keert Eva naar haar geboortedorp terug, met in de kofferbak een groot blok ijs, vastberaden wraak te nemen.

‘Het smelt’, een uitgave van DasMag, verkocht meteen als zoete broodjes. Verschillende vertalingen zijn in voorbereiding. Veerle Baetens mag het boek nu ook vertalen naar het witte doek. Dirk Impens – bekend van onder meer Belgica, Café Derby, The Broken Circle Breakdown – neemt de productie voor zijn rekening. (DB)

Lees ook het interview met Lize Spit: ‘We begaan allemaal kleine gruwelijkheden’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content