Twee Vlamingen op shortlist AKO Literatuurprijs

© reuters

Elvis Peeters en Peter Terrin maken kans op de gegeerde AKO Literatuurprijs.

Op de shortlist van de AKO Literatuurprijs staan dit jaar twee Vlaamse auteurs. Het gaat om Elvis Peeters (“Dinsdag”) en Peter Terrin (“Post Mortem”), zo is bekendgemaakt tijdens het actualiteitenprogramma “Nieuwsuur” op de Nederlandse televisie.

De AKO Literatuurprijs 2012 wordt uitgereikt op maandag 29 oktober in Den Haag. De longlist bestaat uit zes titels. De overige genomineerden zijn de Nederlandse auteurs Stephan Enter (“Grip”), Arnon Grunberg (“De man zonder ziekte”), Mensje van Keulen (“Liefde heeft geen hersens”) en Anton Valens (“Het boek Ont”).

De jury van de literatuurprijs had op 1 september een eerste selectie van 25 boeken gemaakt uit de 409 ingezonden Nederlandstalige werken. Op die “tiplijst” stonden zeven Vlaamse auteurs. Stefan Brijs, Herman Brusselmans, Jan van Loy, Pascal Verbeken en Erik Vlaminck haalden de shortlist niet.

De uiteindelijk winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. In 2011 ging de prijs naar Marente de Moor voor “De Nederlandse maagd”. David Van Reybrouck was een jaar eerder de laatste Vlaamse laureaat met “Congo, een geschiedenis”. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content