Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met ‘De heilige Rita’

© .

De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa heeft de BookSpot Literatuurprijs gewonnen met zijn roman ‘De heilige Rita’. Dat maakte de jury van de literatuurpijs donderdagavond bekend tijdens het Nederlandse tv-programma ‘RTL Late Night’.

Bij de prijs, die eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs heette, hoort een geldbedrag van 50.000 euro en een sculptuur.

‘”De heilige Rita” is in alle opzichten een klassieke roman van een meesterverteller, die weet te verrassen en bekoren, te inspireren en ontroeren’, zei Jos Geysels, de voorzitter van de vakjury, die bestaat uit Nederlandse en Belgische beroepsrecensenten.

De andere genomineerden waren Suzanna Jansen (‘Ondanks de zwaartekracht’), Peter Middendorp (‘Jij bent van mij’), Arjen van Veelen (‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’), Aukelien Weverling (‘In alle steden’) en Bruggeling Peter Verhelst (‘Voor het vergeten’), de enige landgenoot op de shortlist.

Eerder donderdag kreeg Wieringa’s ‘De heilige Rita’ ook al de lezersprijs. Vijftig geselecteerde lezers uit Nederland en België verkozen zijn boek, dat gaat over een zoon die de zorg op zich neemt voor zijn vader, met wie hij samenwoont. Voor de publieksprijs krijgt Wieringa 10.000 euro. Wieringa viel vaker in de prijzen met boeken als ‘Joe Speedboot’ en ‘Dit zijn de namen’.

In ‘De heilige Rita’ beschrijft Wieringa de grimmige taferelen uit zijn geboortestreek met kleur en hier een daar ook een komische noot. Het boek werd door critici onthaald als ‘groots’, ‘meeslepend’ en een ‘meesterwerk’. De roman was eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content