Striptekenaar Jean ‘Moebius’ Giraud is overleden

De Franse striptekenaar Jean Giraud alias Moebius is in Parijs overleden na een slepende ziekte. Hij is onder andere bekend voor zijn westernreeks ‘Blueberry’ en zijn science fictionverhalen.

Jean Giraud groeide op in het kleine Franse stadje Fontenay-sous Bois. Op jonge leeftijd raakte hij begeesterd door stripverhalen. In het begin van zijn carrière vormden cowboys en indianen de grootste inspiratiebron voor Girauds stripverhalen. Zijn eerste strip ‘Frank et Jéremie’ werd gepubliceerd door het blad Far West toen de striptekenaar amper 17 jaar was.

Blueberry

De grootste bekendheid verwierf de Franse stripauteur met de reeks ‘Blueberry’ die hij tekende voor het blad Pilote. De reeks draaide rond de onconventionele luitenant Blueberry die opereerde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. ‘Blueberry’ had veel weg van de spaghettiwesterns van Sergio Leone.

Sci-fi

Eind jaren zestig nam Giraud het pseudoniem Moebius aan. Onder deze naam maakte hij zijn meer experimentelere werk. Hij publiceerde onder andere de science fictionreeksen Arzach en Incal onder dit pseudoniem. Zijn meer conventionele strips bleef hij publiceren onder zijn eigen naam of onder zijn andere pseudoniem Gir.

Film

Zijn werk onder het pseudoniem Moebius lokte de aandacht van enkele science fictionregisseurs uit Hollywood. In de jaren zeventig en tachtig leende ‘Moebius’ zijn talenten aan bekende science fictionfilms als ‘Alien’, ‘TRON’ en ‘The Abyss’.

Giraud overleed op 73-jarige aan een slepende ziekte. (BW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content