Striptekenaar Fred, geestelijke vader van Philémon, overleden

© AFP

Fred, de Franse stripauteur en geestelijke vader van de poëtische reeks Philémon, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat deelde uitgeverij Dargaud woensdag mee.

“Meer dan 60 jaar was hij een van de grote kunstenaars, een schepper en een buitengewoon dichter. Vandaag is de hele stripwereld in rouw”, schrijft Dargaud in een communiqué. Frédéric Othon Aristidès, van Griekse origine, werd op 5 maart 1931 geboren in Parijs.

Zijn bekendste werken zijn de reeks “Philémon” (in het Nederlands vertaald bij Dargaud), “Le Petit Cirque” en “L’histoire du corbac aux baskets”. Hij is een van de zeldzame stripauteurs die twee van de hoogste onderscheidingen uit de stripwereld mocht ontvangen met de Grand prix d’Angoulême in 1980 en de Alph’Art voor het beste album in 1994.

Hij publiceerde zijn eerste humoristische tekeningen in een kinderblad. Wat later zette hij zijn eerste stappen richting het absurde nadat hij kennis had gemaakt met de wereld van Edgar Poe, Charles Dickens en Oscar Wilde. Op 18-jarige leeftijd liep Fred de redacties af en kon aan de slag bij het magazine Ici-Paris.

Nadat hij uit het leger was teruggekeerd tekende hij voor verschillende weekbladen en magazines, France Dimanche, Paris Match, Le Hérisson en Quartier latin, een bescheiden blad van Georges Bernier, die later bekendheid verwierf onder de naam professor Choron.

Samen met Georges Bernier en François Cavanna, die hij ontmoet had bij Ici-Paris, richtte Fred in september 1960 het satirische blad Hara-Kiri op. Als artistiek directeur produceerde hij de eerste 60 nummers. Hij stelt echter vast dat hij graag schrijft en keert terug naar de strip.

In 1966 publiceert René Goscinny, toen hoofdredacteur van het stripblad Pilote, “La Clairière des trois hiboux”, het eerste dromerige avontuur van “Philémon”, een zachtmoedige dromer in zijn eeuwige zeemanstrui. In de jaren zeventig schrijft hij voor Jacques Dutronc een chanson: “Le fond de l’air est frais”.

Na “Philémon” tekent Fred verschillende albums, die als zijn belangrijkste werken worden beschouwd: naast “L’Histoire du corbac aux baskets” zijn dat “L’Histoire de la dernière image” en “L’Histoire du conteur électrique”.

Eind 2010 bundelt Dargaud die drie albums in een koffertje samen met “L’histoire du Magic Palace hôtel” in kleur. De uitgever zelf wijdde aan hem een biografie “L’Histoire d’un conteur éclectique”, dat in maart 2011 is verschenen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content