Stripfestival Angoulême eert Charlie
Het moest een feest voor Casper en Hobbes en Jirô Taniguchi worden, maar de moordpartij op de redactie van Charlie Hebdo werpt een flinke schaduw over het 42ste stripfestival in het Zuid-Franse Angoulême, van 29 januari tot 1 februari. Nix zorgt met Kinky en Cosy voor spektakel, terwijl Brecht Evens en Hermann in de prijzen kunnen vallen.
De aanval op de redactie van Charlie raakte Angoulême in het hart. Charlie Hebdo behoorde samen met het verwante Hara kiri tot het vernieuwendste wat Frankrijk in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig voortbracht. Het rebelse blad had de laatste jaren veel populariteit verloren, maar de vermoorde Georges Wolinski en trouwe Charlie-tekenaar Willem hadden recent nog de Grand Prix van Angoulême gewonnen, de belangrijkste oeuvreprijs in Europa, respectievelijk in 2005 en 2013.
Het mag dus geen wonder heten dat Charlie in extremis het programma van het festival door elkaar heeft geschud. De festivaldirectie riep een nieuwe onderscheiding in het leven, een prijs voor vrije meningsuiting. Het internationale stripmuseum van Angoulême voegde een tentoonstelling over het blad aan zijn festivalprogramma toe en grote uitgevers bundelden hun krachten voor een huldeboek met meer dan honderd tekeningen als reactie op het drama. De opbrengst gaat naar de nabestaanden van de slachtoffers van de broers Kouachi en Amedy Coulibaly.
Vóór 7 januari leek het er nog op dat Angoulême dit jaar in het teken zou staan van hoge buitenlandse gasten. De Amerikaan Bill Watterson van Casper en Hobbes werd vorig jaar na een verkiezing onder alle aanwezige tekenaars uitgeroepen tot Grand Prix. Dat leek een rampscenario voor het festival, omdat de man zich ver van alle publieke vertoningen en onderscheidingen houdt. Toch maakte hij voor de festivalaffiche speciaal zijn eerste nieuwe strip in bijna twintig jaar. Bovendien zullen de originele tekeningen voor de krantenstrip over de fantasierijke jongen en zijn knuffeltijger voor het eerst in Europa te bezichtigen zijn.
De Japanner Jirô Taniguchi wordt speciaal met een tentoonstelling in de bloemetjes gezet naar aanleiding van de twintigste verjaardag van zijn Europese doorbraak met De wandelende man. Het expositieaanbod is deze editie overigens opvallend gevarieerd, met nog aandacht voor de Finse Moemins, de Franse tekenaar Mezzo en de Amerikaanse superheldentekenaar Jack Kirby.
De Belgen
De show zal echter haast zeker gestolen worden door de Kinky & Cosy Experience, een atypische tentoonstelling over de tweelingzusjes met rode jurkjes. Trouw aan zijn overtuiging dat je een bezoeker niet zomaar tekeningen aan de muur moet tonen, presenteert auteur Nix een ware pretparkattractie waarin bezoekers de absurde humor van Kinky & Cosy aan den lijve ondervinden.
In zijn kielzog neemt Nix ook andere Vlaamse auteurs mee, onder wie Bart Schoofs en Simon Spruyt. Zij werkten onder andere mee aan een speciaal voor de gelegenheid gemaakt striptijdschrift, het Kinky en Cosy Magazine, dat gratis wordt verspreid op de tentoonstelling en via een lokale krant.
Nix is niet de enige Belg met een tentoonstelling. Die eer valt ook het Brusselse uitgevertje L’employé du moi te beurt, wat past in de politiek van het festival om meer aandacht te hebben voor artistiek georiënteerde uitgevers.
Ook zijn opnieuw twee Belgen in de running voor de belangrijkste prijzen. Brecht Evens haalde met Panter zijn derde nominatie voor de albumprijzen binnen. In 2011 won hij al de Prijs voor de Durf met Ergens waar je niet wil zijn.
Voor de Grand Prix staat eveneens een Belg op de shortlist. Hermann Huppen, beter bekend als Hermann, is een van de laatste Belgische stripmonumenten. Hij bouwde zijn reputatie op met series als Comanche, Jeremiah en Schemerwoude. Hij moet nu optornen tegen de Japanner Katsuhiro Otomo van de reeks Akira en Alan Moore van Watchmen en From Hell. Zondag weten we of er na Kamagurka en Herr Seele vorig jaar opnieuw een Belg wint.
Gert Meesters, onze reporter ter plaatse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier