Strip ‘Koma’ van Frederik Peeters & Pierre Wazem
Koma houdt jong en oud in spanning met metafysische ongein, maar bevestigt vooral dat Frederik Peeters door zijn tekentalent van elk verhaal iets moois kan maken.
Koma ***
Frederik Peeters & Pierre Wazem
Sherpa, 278 blz., €19,95
Blauwe pillen-tekenaar Frederik Peeters is bijzonder productief. De Franstalige Zwitser van Nederlandse afkomst maakte bijvoorbeeld met zijn makker en scenarist Wazem de zesdelige reeks Koma, die nu als één dik boek in het Nederlands uitkomt. Koma volgt Addidas, een jong meisje dat haar vader een handje toesteekt als schoorsteenveger. Steeds vaker krijgt ze een soort epileptische aanvallen en verliest ze het bewustzijn, zonder dat er een aanwijsbare oorzaak te vinden is.
Op een dag komt ze via een diepe schoorsteen in een ondergrondse machinekamer terecht. Daar staan behaarde wezens in voor het functioneren van indrukwekkende apparaten. Addidas’ ontdekking is maar het begin van een reeks wonderlijke gebeurtenissen waardoor het meisje meer te weten komt over haar eigen afkomst, maar ook over hoe de wereld in elkaar zit.
In de allesomvattende verklaring van het bestaan komt Koma dicht in de buurt van The Matrix, maar het verhaal voelt warmer en avontuurlijker aan. Vooral jonge tieners zullen van de filosofische impact van het verhaal onder de indruk zijn. Toch is Koma geen Matrix voor kinderen.
Het hoofdpersonage mag dan jong zijn, de lezer moet tegen een stootje kunnen. Gevilde ledematen en wrede martelscènes contrasteren met de zachte stijl van Peeters. De buitenwereld bedreigt het gezinsgeluk constant. Wazem vertelt zijn ambitieuze verhaal boeiend, maar ook als Koma verslag deed van de spataderbehandeling van Geert Bourgeois, zouden we het in één ruk uitgelezen hebben. Penseelridders met flair voor portretten zoals Frederik Peeters zijn immers dun gezaaid. Alle personages komen bij hem onmiddellijk tot leven.
Gert Meesters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier