Shortlist: Wie wint de Knack Poirotprijs?

Vijf Vlaamse misdaadschrijvers dingen nog mee naar de 15e Knack Hercule Poirotprijs. Die wordt uitgereikt op woensdag 31 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs.

Vijf Vlaamse misdaadschrijvers dingen nog mee naar de 15e Knack Hercule Poirotprijs, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Die wordt uitgereikt op woensdag 31 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs. In totaal solliciteerden maar liefst 68 titels naar de bekroning. Knack Focus presenteert de shortlist.

Eiland
Pieter Aspe,
Manteau, 309 blz., €21,95.
De auteur In zeventien jaar tijd schreef Pieter Aspe (°1953) dertig thrillers met Pieter Van In als eigenzinnige rechercheur. En ze werden een enorm succes. De televisiereeks speelde mee, maar toch. Zijn geheim? Hij brengt wat zijn lezers willen: een vrij spannende misdaadroman, steeds weerkerende personages, een familiesaga met wat soapelementen.
De thriller Vlaming Pierre wordt in Brugge vermoord. Men vindt zijn lijk aan het chique Colettijnenhof. Op een Bretoens eilandje had hij een pand waar hij gasten ontving die op hun privacy staan. Een paar onder hen hebben ook banden met het Colettijnenhof. En met de vermoorde Pierre. Zowat halfweg kun je vermoeden wie de dader is en dat de plot te maken heeft met pedofilie. Maar dat bederft het plezier niet. Ook al weet je dat Hannelore de soms onhandelbare Van In trouw blijft. Een oerdegelijke Aspe. Met knipoogjes naar BV’s?

De geur van de maan
Patrick Conrad,
De Bezige Bij Antwerpen, 283 blz., €19,95 euro.
De auteur Pink poet, cineast, scenarist, plastisch kunstenaar, romancier en, minder bekend: Patrick Conrad (1945) is ook een begaafd auteur van misdaadromans als Starr en Perdida’s droom. Met vaak heel zwarte humor, griezel, erotiek, dandyisme en poëzie. De geur van de maan is volgens de omslag een ‘roman noir’. Mooi gevonden en waar ook. Meer literaire roman dan de gemiddelde thriller. Geen wonder dat Conrad zijn trouwe fans heeft.
De thriller Kunstverzamelaar Winter Wertheimer heeft in zijn hoofd een lijst met mensen die hij dood wil omdat ze geen smaak hebben. Hij beraamt samen met een gewezen balletdanser een jacht op vulgariteit, een zoektocht naar schoonheid met veel lijken en bizarre personages. Conrad heeft een unieke stem, schrijft met stilistische verve en bedacht een wel heel originele plot.

Enigma
Deflo,
Manteau, 298 blz., €21,95 euro.
De auteur Deflo (°1958) heeft een abonnement op de boekentoptien. Sinds veertien jaar geleden zijn debuut Naakte zielen verscheen, evolueerde hij tot een van de meest gelezen Vlaamse misdaadschrijvers.
De thriller In Enigma moet je niet naar de dader zoeken. Al snel maakt hij zichzelf bekend als een wrede crimineel die met plezier dieren pijnigt en op een dag vindt dat ‘het uur der wrake aangebroken is. Vandaag, deze heuglijke nacht – lijk-e, heb je ‘m? – gaat mijn eerste grote mens voor de bijl.’ In een loft wordt een verminkt lijk gevonden. De eigenaar heeft een alibi: hij was in het buitenland toen de man werd vermoord. Maar de twee kenden elkaar. Deflo heeft Enigma heel knap gecomponeerd en gedoseerd. De moordenaar geeft in korte hoofdstukken commentaar op zijn daden en gevoelens, maar nooit breekt de spanningsboog.

Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen
Stan Lauryssens,
Manteau, 282 blz., €21,95.
De auteur Voor zijn thrillerdebuut Zwarte sneeuw kreeg Stan Lauryssens (°1946) in 2002 al eens de Knack Hercule Poirotprijs. Bij de genomineerden stonden toen ook Aspe en Conrad. De jury lauwerde Lauryssens toen om de originaliteit, branie, de meeslepende plot. Hij bracht zowel romantiek, kolder, horror als melancholie. Al zijn volgende thrillers verdienden hetzelfde commentaar.
De thriller Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen zorgt voor vernieuwing: korter, zakelijker, weinig flauwe grappen. Wel evenveel spanning en dynamiek. De titel is duidelijk: een meisje is vermist. Politiekorpsen rijden een race tegen de tijd, een meedogenloze moordenaar verbergt lijken in een stationskluis. Maar: ‘Het is pas wanneer je denkt dat het voorbij is, dat het allemaal begint’, zo lezen we al op de eerste pagina.

Hof van assisen
Louis van Dievel,
Vrijdag, 444 blz., €22,50 euro.
De auteur VRT-journalist Van Dievel (°1953) schrijft ook romans. En ze worden terecht goed onthaald. De Pruimelaarstraat bijvoorbeeld stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.
De thriller Dat Hof van assisen op de shortlist van de Poirotprijs kwam, zal sommigen misschien verbazen. Niet vanwege de kwaliteit van deze flinke, goed vertelde turf vol volkse figuren, rechters en advocaten. Is het niet meer een roman? Toch ook een spannend moordverhaal. Een drugshoertje wordt vermoord gevonden in de Antwerpse haven. Boven haar ligt een man met één been. Zijn prothese is verdwenen. Hoe kan hij het meisje vermoord hebben? Twaalf gezworenen staan voor een raadsel. De ene rechter is de andere niet. Elk personage heeft een eigen, boeiend verleden. Dit is een roman én een thriller. Plus een genuanceerd pleidooi voor een volksjury.

Fred Braeckman
Knack Hercule Poirotprijs 2012
Uitreiking op woensdag 31/10, 11 u, Rode Zaal Boekenbeurs, iedereen welkom. Eregast is de gelauwerde Schotse misdaadschrijver Philip Kerr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content