Schrijver Peter Handke: oorlogen en crisissen in de Balkanlanden zijn de schuld van Westerse politici

© EPA

De Oostenrijkse auteur Peter Handke, die wegens zijn jarenlange steun aan Servië heel wat controverse veroorzaakte, heeft Westerse toppolitici de schuld gegeven voor de oorlogen en crisissen in de Balkanlanden.

De vroegere Britse premier Tony Blair, oud-bondskanselier Gerhard Schröder en de gewezen Amerikaanse president Bill Clinton moet proficiat gewenst worden voor het potje dat ze 20 jaar geleden samen hebben gebrouwen en vergiftigd”, zei Handke (72) in de Servische krant Kurir.

De drie gehekelde politici hadden in 1999 beslist dat de Navo Servië moest bombarderen, omdat Servische federaties in Kosovo 800.000 Albanezen op brutale wijze hadden verdreven. Handke gaf daarentegen de Albanezen zelf de schuld voor hun situatie. Indien de Servische minderheid in Kosovo op een dag door de Albanezen uit het land wordt verjaagd, zou dat volgens Handke “een grote ramp betekenen voor de jonge Albanezen. Want dan hebben ze geen vijanden meer. Dat zou zelfmoord betekenen, want de Albanezen hebben vijanden nodig”.

Handke zei voorts: “De Westerse politici wisten 20 jaar geleden al niet wat ze deden en weten het ook vandaag niet. Ze weten niets over andere landen, maar willen zich bemoeien en invloed aanwenden”.

Handke kreeg in West-Europa wegens zijn pleitbezorging voor de op het eind van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag overleden Servische machthebber Slobodan Milosevic bakken kritiek over zich heen. In 2006 had de auteur na een nieuwe opflakkering van die kritiek afgezien van de met 50.000 euro gedoteerde Duitse Heinrich Heine-literatuurprijs. Vorige week ontving Handke het ereburgerschap van de Servische hoofdstad Belgrado. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content