Schrijver Maxim Februari krijgt P.C. Hooft-prijs 2020

De Nederlandse schrijver Maxim Februari krijgt de P.C. Hooft-prijs 2020. De prijs is deze keer bestemd voor beschouwend proza. Er is 60.000 euro aan verbonden.

De P.C. Hooft-prijs, een van de hoogste literaire onderscheidingen in Nederlandt, wordt afwisselend uitgereikt voor proza, poëzie en essays. Die laatste categorie is dit jaar aan de beurt en de eer is voor Maxim Februari. De auteur en rechtsfilosoof volgt Bas Heijne (2017), Willem Jan Otten (2014) en H.J.A. Hofland (2011) op.

In het juryrapport staat over Februari: ‘Het perspectief is altijd dat van de schrijver. De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.’

Maxim Februari is een pseudoniem van Maximiliaan (Max) Drenth. Hij studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten, doceerde rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en was columnist voor De Volkskrant en NRC Handelsblad. Zijn debuut De zonen van het uitzicht, toen nog onder de naam M. Februari, won meteen de Multatuliprijs. Verder schreef boeken als Een pruik van paardenhaar (2000), De literaire kring (2007) en De maakbare man (2013). In dat laatste boek wijdt hij uit over zijn transitie van vrouw naar man – hij werd geboren als Marjolijn Drenth en schreef ook een tijdje als Marjolijn Februari

De jury bestaat uit literatuurkenners en auteurs Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder en Stephan Sanders. De P.C.-Hooftprijs wordt uitgereikt op 26 mei in Theater Diligentia in Den Haag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content