Schrijfster Harper Lee (89) overleden

© BELGAIMAGE

De Amerikaanse schrijfster Harper Lee, auteur van de wereldberoemde roman ‘To kill a mockingbird’, is, op 89-jarige leeftijd in haar geboortestad Monroeville, in Alabama, overleden. Vorig jaar zorgde zij met een tweede roman van haar hand, ‘Go Set a Watchman’, opnieuw voor literaire beroering.

Met het semi-autobiografische ‘To kill a Mockingbird’ (‘Spaar de spotvogel’) werd Lee in 1961 vereerd met de Pulitzerprijs. Van de roman werden meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht, wat het boek tot één van de meestgelezen romans ooit maakt.

Thema van de roman is de rassenproblematiek in het Amerika van de depressiejaren dertig. Nog meer bekendheid verwierf het boek door een geslaagde verfilming, die drie Oscars won. De film van Robert Mulligan uit 1962 had Gregory Peck in de hoofdrol. Tot op vandaag is semi-autobiografische boek over de rassenproblemen in het Amerika van de jaren dertig in vele scholen standaardlectuur en behoort het tot één van de meestgelezen boeken aller tijden.

Na dit wereldsucces had de in 1926 als jongste van vier kinderen van een advocaat en zijn geestelijk labiele vrouw geboren Lee zich in haar geboortestadje Monroeville teruggetrokken en jarenlang elk interview en nieuwe boeken geweigerd. Pas in 2015 verscheen met ‘Go set a watchman’ (‘Ga Heen, Zet een Wachter’, uitgegeven door De Bezige Bij) een tweede roman. Het werk was evenwel niet nieuw geschreven, maar een herontdekt eerste manuscript van ‘To kill a mockingbird’. Toch werd het een literaire sensatie, ging het miljoenen keren over de toonbank en schokte vele fans, omdat de hoofdfiguur, de blanke advocaat Atticus, wel degelijk racistische trekjes vertoont. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content