Roman over Hitler verdeelt Duitsland

De roman ‘Er ist wieder’ da verkoopt in Duitsland als zoete broodjes. Het boek zet Duitsland aan het denken. Zou Adolf Hitler vandaag dezelfde gruweldaden kunnen aanrichten?

Wat als Hitler in 1945 in slaap was gevallen en nu terug wakker wordt? Op deze vraag zocht Timur Vermes een antwoord. In zijn debuutroman Er ist wieder da drijft Vermes de spot met Hitler. De Duitse dictator wordt wakker op een lapje grond in Berlijn. Hij is erg verbaasd want de stad is opnieuw intact en niet ingenomen door Russische soldaten.

Wat later belandt Hitler in een Turks-Duitse talkshow. Hij valt meteen op door zijn scherpe ironische humor. Hitler wordt een Youtube-fenomeen, wint een prestigieuze journalistiek prijs en wordt in elkaar geslagen door neonazi’s. Uiteindelijk besluit hij een politieke partij op te richten…

Dat Duitsland dit verhaal kan smaken, bewijzen de verkoopcijfers. Het boek staat er al drie maanden op nummer één. De gedrukte versie ging meer dan 400.000 keer over de toonbank, net als tienduizenden luisterboeken. Het boek zal vertaald worden in 17 talen, en ook de filmrechten zijn verkocht. In ons taalgebied heeft uitgeverij De Bezige Bij de vertaalrechten opgekocht. Het boek verschijnt eind september in het Nederlands.

Niet enkel het verhaal, maar ook de cover blijft niet onbesproken. Bovenaan zie je een zwart vlak waarin Hitler’s typische haarlijn valt te onderscheiden. De titel is samengeperst tot een klein vierkantje in het midden van de cover. Duidelijk een hitlersnorretje. Zelfs de prijs is suggestief: 19,33 euro. Een verwijzing naar het jaar waarin de nazipartij de macht greep, nu tachtig jaar geleden.

Dat dit boek Duitsland niet onverschillig laat, spreekt voor zich. Die Süddeutsche Zeitung schrijft: “Ook wij kunnen lachen met Er ist wieder da, maar het is een lach waarin je je verslikt. (…) Duitsland heeft een fascinatie voor Hitler: hij prijkt op covers van magazines, komt vaak op tv,… Timur Vermes reageert perfect op deze ‘Hitleritis'” (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content