Robbedoes wordt 75 jaar

© Imageglobe

Robbedoes viert zijn 75ste verjaardag. Uitgeverij Dupuis startte in 1938 immers het gelijknamige weekblad op.Sindsdien is Robbedoes uitgegroeid tot één van de iconen uit de geschiedenis van het Europese stripverhaal.

Tentoonstelling “Robbedoes van hand tot hand” loopt van 23 april tot 6 oktober in het Belgisch Stripcentrum (Zandstraat 20 in 1000 Brussel) Het BCB is alle dagen, behalve maandag, open van 10 tot 18 uur.

Omdat Robbedoes een van de zeldzame figuren is die toebehoren aan hun uitgever en niet aan hun bedenker, is hij in de loop der jaren voortdurend veranderd. Niet minder dan 22 auteurs hebben in de driekwart eeuw van zijn bestaan zijn avonturen vereeuwigd. Ze verwezenlijkten 53 albums, 4 albums “buiten reeks”, 6 delen van ” Robbedoes door…” en 16 delen van “De kleine Robbe”.

Toen de Waalse uitgever Jean Dupuis in het voorjaar van 1938 besliste een nieuw weekblad voor de jeugd op te richten, contacteerde hij de Fransman Rob-Vel. Hij vroeg hem om een personage te bedenken dat de mascotte en centrale figuur van het nieuwe weekblad moest worden. Omdat hij niet alleen tekenaar is, maar ook in het hotelwezen zit, kiest hij voor een loopjongen, meer bepaald een piccolo in het Moustic Hotel. Het is een echte wildebras -een ‘spirou’ zoals de Walen zeggen- maar hij is ook dapper, flink en genereus, precies de eigenschappen die de uitgever bij zijn jonge lezers wil overbrengen.

Hoewel zijn rode uniform als piccolo hem beroemd heeft gemaakt, is het tegelijkertijd ook een beperking. Opeenvolgende tekenaars bouwen een heel universum rond hem op met kleurrijke figuren als Kwabbernoot, Spip, de Graaf van Rommelgem, Zwendel, de marsupilami, enz… De belangrijkste personages werden bedacht door Jijé en later Franquin. In het kader van de 75ste verjaardag van Robbedoes wordt in het Belgisch Stripcentrum de tentoonstelling “Robbedoes van hand tot hand” gehouden. (Belga/KS)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content