‘Queen of Crime’ Ruth Rendell overleden op 85-jarige leeftijd

Ruth Rendell © Reuters

In Londen is de Britse schrijfster Ruth Rendell op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever meegedeeld.

Een paar maanden na P.D. James (1920) is nu ook de Britse misdaadschrijfster Ruth Rendell (1930) overleden. Fred Braeckman over twee baanbrekende en succesrijke auteurs die tevens op televisie voor spanning zorgden.

Rendell was één van de best verkopende hedendaagse auteurs uit Groot-Brittannië en maakte faam met haar misdaadverhalen, die ook verfilmd werden voor de succesvolle televisiereeks The Ruth Rendell Mysteries.

“We zijn aangedaan door het verlies van één van onze meest geliefde auteurs”, zo stelde uitgever Penguin Random House zaterdag in een mededeling. De schrijfster was in januari geveld door een zware beroerte.

Rendell werd in 1930 in een Londense suburb geboren als Ruth Barbara Grasemann. Na haar schooltijd in Essex en een kort intermezzo als reporter voor een lokale krant debuteerde ze in 1964 met “From Doon with death (Uit de sleur)”, waarin ze meteen ook haar meest bekende personage, Inspector Wexford, introduceerde.

Met Rendell verdwijnt een grote naam uit de Britse literaire wereld. In haar vijftig jaar overspannende carrière schreef ze meer dan zestig boeken, die vertaald werden in meer dan twintig talen. Behalve politieromans maakte Rendell ook misdaadverhalen die gesmaakt werden omwille van hun sociale en psychologische diepgang. Ze schreef ook onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell, die aanzien wordt als de erfgename van Agatha Christie en de bijnaam Queen of Crime kreeg, ontving tal van onderscheidingen voor haar werk.

In 1996 werd ze benoemd tot commandeur van de orde van het Britse rijk en een jaar later mocht ze zich barones noemen. Ze zetelde voor de sociaaldemocratische partij Labour in het House of Lords. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content