Prijzen in Angoulême Aziatischer dan ooit

Zondagavond zijn tijdens de slotceremonie van het 42ste festival van Angoulême de albumprijzen, de zogenaamde Fauves, bekend gemaakt. Riad Sattouf won de prijs voor het beste album met het verslag van zijn jeugd in het Midden-Oosten, L’arabe du futur. Voor het eerst kreeg een Chinese strip een prijs. Brecht Evens kon zijn nominatie voor Panter niet verzilveren.

Riad Sattouf
Riad Sattouf© AFP

De belangrijkste prijzen gingen naar de favorieten. L’arabe du futur kreeg de Fauve d’Or alias prijs voor het beste album. Het is het fel besproken verslag van Riad Sattoufs jeugd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het is de tweede keer dat Sattouf de prijs voor het beste album wint, na een eerste bekroning in 2010 met zijn humorstrip Pascal Brutal.

Building Stories van de Amerikaan Chris Ware is vorig jaar vertaald in het Frans en kwam dus in aanmerking voor de prijzen, hoewel Wares werk al twee jaar uit is in het Engels. De doos met 14 strips erin, samen een levensverhaal van een gewone vrouw, won de speciale juryprijs. Last Man, de Europese manga van Bastien Vivès, Balak en Michaël Sanlaville die in het Nederlands ondertussen is stopgezet, won de prijs voor de beste serie.

De prijs voor de revelatie van het jaar ging naar Yekini le roi des arènes van Lisa Lugrin en Clément Xavier van de kleine uitgever Flblb. San Mao, le petit vagabond van Zhang Leping kreeg de patrimoniumprijs. Het is de eerste Chinese albumprijs in Angoulême.

Scenarist Gwen de Bonneval, ook voorzitter van de jury voor de albumprijzen op dit festival, en ex-Grand Prix Blutch namen de nieuwe prijs voor de vrijheid van meningsuiting “Charlie Hebdo” in ontvangst die weinig verrassend ging naar de vermoorde Charlie Hebdo-tekenaars Cabu, Charb, Honoré, Tignous en Wolinski. De prijs voor de alternatieve strip ging naar het striptijdschrift La dérive urbaine.

Prijzen in Angoulême Aziatischer dan ooit
© gf

Twee Fauves worden niet door de jury bepaald. De publieksprijs ging naar het enige boek uit het palmares dat ook in het Nederlands bestaat. Lupano en Cauüet wonnen hem met het eerste deel van hun serie Krasse knarren. De prijs voor de beste detectivestrip, georganiseerd door sponsor SNCF, ging naar Petites coupures à Shioguni van Florent Chavouet.

De prijzenceremonie gebeurde in aanwezigheid van Fleur Pellerin, de Franse minister van Cultuur en Communicatie. Het was van 2011 geleden dat de minister nog naar Angoulême was gekomen om het festival te bezoeken. Aanvankelijk was in de nasleep van het Charlie-drama ook een bezoek van president François Hollande aan het festival van Angoulême aangekondigd voor zaterdag, maar dat werd in extremis afgeblazen.

Minister Pellerin reageerde in haar openingsspeech op de aanval bij Charlie Hebdo, door plannen voor een opleiding voor perstekenaars aan te kondigen. Voorts ging ze in op de oproep van de auteurs om hun sociale situatie te verbeteren. Ze sprak concreet over overleg tussen de ministeries Cultuur en Sociale Zaken om de huidige reglementering te verbeteren. Later in de ceremonie klaagde een jurylid publiek aan dat de minister het niet nodig vond om te blijven tot het einde van de prijsuitreiking.

De Grand Prix, de oeuvreprijs van het festival, werd donderdag al uitgereikt. Die ging voor het eerst naar een Japanner, Katsuhiro Otomo, de auteur van Akira. Charlie Hebdo kreeg toen een speciale Grand Prix.

Donderdag werd ook al de prijs voor de beste jeugdstrip toegekend aan Les Royaumes du Nord 1, een strip van Aya van Yopougon-tekenaar Clément Oubrerie en Stéphane Melchoir-Durand naar de trilogie His Dark Materials van schrijver Philip Pullman.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content