Paulus de Boskabouter is 70 jaar

© GF

Het is precies 70 jaar geleden dat Nederland kennis maakte met Paulus de Boskabouter. Ter ere van dit 70-jarig jubileum organiseert online veilinghuis Catawiki voor de allereerste keer in Nederland, een grote Paulus de Boskabouter originelenveiling.

De populaire stripreeks van de in Amsterdam geboren tekenaar Jean Dulieu (het pseudoniem van Jan van Oort), verscheen voor het eerst in 1946 als stripverhaal in het dagblad ‘Het Vrije Volk’. De eerste reeks liep meer dan 10 jaar.

Ter ere van dit 70-jarig jubileum organiseert online veilinghuis Catawiki voor de allereerste keer in Nederland, een grote Paulus de Boskabouter originelenveiling. Tijdens deze veiling komen meer dan 125 originele tekeningen, schetsen en aquarellen van Paulus de Boskabouter onder de hamer. Het is voor het eerst dat er zoveel tekeningen van Dulieu tegelijk worden geveild. Het topstuk van de veiling is een originele aquarel die Dulieu in 1960 maakte voor het maandblad Eva. De verwachting is dat deze tekening rond de 2.400 euro zal opbrengen. In totaal kan de veiling zo’n 40.000 euro opbrengen.

TV-serie

Jean Dulieu wordt door velen gezien als een van de grootste Nederlandse verhalenvertellers en (strip)tekenaars van de twintigste eeuw. Volgens veilingmeesters Jacques Pels & Rik Lok, stripexperts bij Catawiki, is dit hem gelukt door hard te werken. “Na het succes van de stripverhalen werd Paulus de Boskabouter ook bekend bij het grote publiek via een radiohoorspel en later ook met de bekende poppenfilmpjes op TV. Opmerkelijk was dat alle stemmen in het hoorspel door Dulieu zelf werden ingesproken. Ook de marionetten en decors voor de TV-filmpjes maakte hij zelf”, aldus de veilingmeesters.

Veel belangstelling

De veilingmeesters geven aan dat er al veel belangstelling is voor de veiling. “Er zijn complete generaties met Paulus de Boskabouter opgegroeid. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen is de serie verschenen. Nog steeds zijn de boeken en strips overal te koop. Er zijn dan ook veel verzamelaars geinteresseerd in het originele werk van Dulieu. We verwachten ook dat er musea zijn die de veiling in de gaten gaan houden”. De veiling duurt tot en met zondag 12 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content