Originele manuscripten van Frankenstein voor het eerst online

Frankenstein van de hand van Mary Shelley is wellicht het bekendste werk uit de Britse romantiek. Dankzij het Shelley-Godwin Archive kunnen we nu alle originele manuscripten van het werk online terugvinden. Vooral leuk voor mensen die goed zijn in het ontcijferen van onleesbare geschriften.

In 2004 kocht de Bodleian Library de originele manuscripten van Frankenstein van een nazaat van Mary Shelley, Lord Abinger. Intussen werden de documenten ook online beschikbaar gemaakt door het Shelley-Godwin Archive. Mary Shelley schreef het werk toen ze amper 19 jaar oud was en publiceerde het op 21-jarige leeftijd in 1818. Het idee voor het werk ontsproot aan een droom die de jonge Mary had tijdens een vakantie samen met haar toekomstige echtgenoot, Percy Shelley, Lord Byron en John Polidori. Het reisgezelschap besliste om een schrijfwedstrijd te houden omdat de zomer te koud en regenachtig was om andere activiteiten te ondernemen. De schrijvers daagden elkaar uit om op de proppen te komen met het beste horrorverhaal. Toen Mary droomde over een wetenschapper die – zichzelf God wanend – leven schept en vervolgens geschokt is door het monster dat hij heeft gecreëerd, had ze haar ultieme horrorverhaal te pakken.

De allereerste notities van het verhaal bestaan niet meer. Mary Shelley transformeerde haar originele verhaal, met de hulp van Percy, in de kladversie van Frankenstein tussen 1816 en 1817. Deze notitieboekjes, nu aangeduid als A en B, kunnen sinds kort online gelezen worden met een handige transcriptie ernaast. Ook wordt er aangegeven wiens handschrift we op de pagina kunnen terugvinden. De notitieboekjes bevatten ongeveer 87 procent van de originele tekst zoals die in 1818 werd gepubliceerd. De vier introducerende brieven van kapitein Walton aan zijn zus ontbreken, net zoals een deel van hoofdstuk 1.

Surf als de bliksem naar de website van het archief en griezel mee. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content