Opmerkelijke stripveiling: tekening Hergé evenveel waard als herenhuis

Chinese inkt op papier (Daily - 25 novembre 1936) 19,5 x 73,7 cm (papier) - 14 x 63,5 cm (dessin) Geschatte waarde : 8.000-10.000 euro © Sotheby's

Morgen veilt Sotheby’s Parijs een prachtige collectie ontwerptekeningen voor stripverhalen, uit de befaamde collectie van Jean-Arnold Schoofs, met als klap op de vuurpijl een tekening van Hergé (hier niet afgebeeld), geschat op 600.000 à 800.000 euro: de waarde van een herenhuis.

Niet alle ontwerptekeningen voor strips zijn zo waardevol. Op de topveiling van de collectie Schoofs wordt ook heel wat aangeboden onder de 1.000 euro – wat op zich heel betaalbaar blijft voor een unicum.

De uit Hasselt afkomstige Brusselaar Jean-Arnold Schoofs, een van de topcollectionneurs ter wereld, begon in de jaren ’80 ‘bandes dessinées’ te verzamelen. Hij verzamelde niet enkel albums, maar ook originele tekeningen. Al in 2009-2010 liet hij een deel van zijn verzameling veilen. Maar wat hij achter de hand hield, is minstens zo belangrijk.

Pronkstukken zijn tekeningen uit “Le Sceptre d’Ottokar” van Hergé, geschat op 600 à 800.000 euro. In de collectie zit ook topwerk van Albert Uderzo (Asterix) en André Franquin (Guust Flater, Robbedoes, …).

De collectie is bijzonder ruim en internationaal, van klassiek tot modern, tot Hermann, Foster, Moebius, Bilal, Hogarth, Jacobs, McCay en Herriman.

Men verwacht dat er een aantal records zullen sneuvelen, want de belangstelling is groot en de naam Schoofs is een niet te versmaden pedigree waar verzamelaars naar opkijken. Wie belangstelling heeft raden we aan om de site van Sotheby’s te bekijken.

De veiling van de collectie Schoofs gaat door bij Sotheby’s Paris, 76 rue du Faubourg St Honoré, 75008, morgen, 24 oktober om 14u30. www.sothebys.com.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content