Olivier Schwartz & Yann – Gringos Locos

‘Gringos locos’ is het relaas van een mythische reis door Amerika van stripgrootheden Morris, Franquin en Jijé, die voor het gemak tot karikaturen worden gereduceerd.

Gringos Locos **Olivier Schwartz & Yann

Dupuis, 52 blz., € 8,95 (softcover), € 13,95 (hardcover).

Het citaat van John Ford dat relscenarist Yann als opdracht voor deze biografische strip heeft laten opnemen, zegt alles: ‘Als de legende sterker is dan de realiteit, gebruik dan de legende.’ De Amerikareis van striptekenaars Jijé (Jerry Spring), Morris (Lucky Luke) en Franquin (Robbedoes) na WO II had onder andere door toedoen van de betrokkenen mythische proporties aangenomen: avontuur en kattenkwaad kregen in de handen van deze humorkunstenaars de perfecte meststoffen om uit te groeien tot larger than life-anekdotes. De tocht over Route 66 in één auto met zijn achten – Jijés gezin ging mee – leverde bijvoorbeeld de grap op dat Jijé met een handboor gaten in het dak van de auto maakte om over een primitieve airco te beschikken.

Van meet af aan was het niet Yanns bedoeling om het overgeleverde relaas tot realistische proporties te herleiden. Hij dikte de belevenissen zelfs nog aan en bracht dramatische spanning door de hoofdrolspelers tot eendimensionale personages om te vormen. De vaderlijke Jijé krijgt manipulatieve trekken door Franquin te kleineren over zijn Robbedoes. Morris blijkt bij Yann meer geïnteresseerd in vrouwen dan in Lucky Luke, terwijl Franquin een stiekeme verliefdheid voor Jijés vrouw koestert. Geen wonder dat de kinderen van de betrokken tekenaars protesteerden tegen Yanns weergave van de feiten.

Als Yann zo graag zijn eigen ding wilde doen met dit stukje stripgeschiedenis, dan had hij het wellicht nog meer als fantasie moeten presenteren. Nu houdt Gringos locos alleen stand als een metaverhaal, waarbij de lezer beloond wordt naargelang wat hij vooraf over de vertelde trip wist en dus kan vergelijken met andere overgeleverde versies. Yann knipoogt zich te pletter, maar zonder de wetenschap dat dit vaag op historische feiten gebaseerd is, blijft van zijn verhaal weinig boeiends over.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content