Nederlandse cartoonist Peter van Straaten op 81-jarige leeftijd overleden

© gf/Wikimedia

De Nederlandse cartoonist Peter van Straaten is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden, zo hebben meerdere Nederlandse media vrijdag gemeld.

Van Straaten zag op 25 maart 1953 het levenslicht in Arnhem. Vanaf 1958 werd hij reportagetekenaar bij het toenmalige Nederlandse Dagblad Het Parool. Voor die krant, het blad Vrij Nederland en de krant de Volkskrant maakte hij later cartoons en/of politieke prenten.

De tekenaar is het bekendst geworden met niet-actualiteitsgebonden cartoons over de gewone man in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met “Vader & Zoon” en “Het Dagelijks Leven”.

“De tekenaar van het menselijk tekort. In rake, snelle, krasserige Oost-Indische inktlijnen wist hij het menselijk ongemak, relatieproblemen en melancholie als geen ander te vatten in vele duizenden cartoons, strips en illustraties”, schreef nrc.nl vrijdag omtrent de aflijvige.

Tekeningen van Van Straaten verschenen ook in het Vlaamse weekblad Humo. Van Straaten won vijf keer de prestigieuze Inktspotprijs voor beste politieke prent van het jaar in Nederland. Hij was al enige tijd ziek. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content