Na tien jaar Boerke in Knack Focus, de expo: ‘Ik kan er niks aan doen, een happy end zit gewoon niet in mij’

© Pieter De Poortere

Van Frankrijk tot in China lachen ze met Boerke, de zwijgzame landbouwer van tekenaar Pieter De Poortere die keer op keer aan het kortste eind trekt. Zijn avonturen zijn al tien jaar te volgen in Knack Focus, en dat verdient een expo.

Een eenvoudige mens die angstig naar de wereld kijkt, elke week lijkt te sterven en de lezer van Knack Focus een glimlach ontlokt. Voor wie niet naar Van Gils & gasten kijkt, kunnen die kenmerken maar naar één man leiden: Boerke, de stripfiguur waarmee Pieter De Poortere al tien jaar dit blad van een geut kinderlijk getekende, maar pijnlijke humor voorziet. Om dat te vieren kreeg de rondreizende tentoonstelling bij de vijftiende verjaardag van Boerke een update en strijkt ze neer in cc De Spil in Roeselare, de thuishaven van Knacks moederbedrijf Roularta.

Na tien jaar Boerke in Knack Focus, de expo: 'Ik kan er niks aan doen, een happy end zit gewoon niet in mij'

Pieter De Poortere: Ik hou al tien jaar elke Knack Focus waar Boerke in staat bij en stel ze allemaal tentoon. Daarnaast zullen er wat speciallekes te zien zijn die ik voor Knack heb getekend, naast de originelen, animatiefilmpjes en de rest van de collectie uit de gewone tentoonstelling.

Die tentoonstelling opent met een tekenbattle tussen jou en collega Kim Duchateau. Komiek William Boeva, die als scheidsrechter optreedt, vertelde me dat jij een ander mens wordt als je begint te tekenen.

De Poortere: Mensen die Boerke telkens weer aan een gruwelijk einde zien komen en mij dan ontmoeten, zijn vaak ontgoocheld dat ik een brave huisvader ben, ja. Ik kan er niks aan doen: een happy end zit gewoon niet in mij. Dan verzin ik liever een nieuwe manier om Boerke te laten sterven.

Kim Duchateau vergeleek Boerke met Mr. Bean, ook een personage dat heel visueel en eenvoudig is opgevat, waardoor je het overal kunt neerzetten.

De Poortere: In het begin was Boerke een typisch Vlaamse, norse landbouwer, maar van zodra ik hem van zijn erf liet komen, is dat verwaterd. Door de jaren heen is hij meer een universele loser geworden, die met grote, bange ogen naar de wereld kijkt. En daar kan iedereen zich nu eenmaal mee identificeren. We voelen ons allemaal weleens Boerke.

Je hebt Boerke al in Hollywood en in de ruimte gedropt. Wat brengt de toekomst voor hem – en voor jou?

De Poortere: In mei presenteer ik Boerke kijkt kunst, een nieuw album met parodieën op iconen uit de kunstgeschiedenis, van het tapijt van Bayeux tot Damien Hirst. Ik werk ook aan een nieuw verzamelboek, dat in 2019 verschijnt. Het eerste, de Boerkebijbel, doet het nog steeds goed.

Daarnaast heeft uitgeverij Glénat me gevraagd om mijn eigen versie van Mickey Mouse te tekenen. Ik ben de eerste Vlaamse striptekenaar die die eer krijgt, na legendes van de Franstalige strip als Cosey en Lewis Trondheim. Echt supertof, al kijkt Disney mee over mijn schouder. Mijn eerste versie, waarin Mickey een loser is in de Tweede Wereldoorlog, is alvast afgekeurd. (lacht)

15 jaar Boerke, 10 jaar Boerke in Knack Focus

Van 26/3 tot 22/4 in cc De Spil, Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content