Maximilien Le Roy – De Muur

‘De Muur’ maakt nog maar eens duidelijk hoe het aanslepende conflict tussen Israël en de Palestijnen escalerend geweld uitlokt.

De Muur ***Maximilien Le Roy

Casterman, 103 blz., €17,5

Door zijn Nietsche-biografie van twee jaar geleden wisten we al dat Maximilien Le Roy niet terugschrikt voor een netelig of moeilijk onderwerp. ‘De Muur’ is het resultaat van een ontmoeting van de jonge Franse auteur met Mahmoud Abu Srour, een Palestijn die woont in het vluchtelingenkamp Aida op de Westelijke Jordaanoever.

Na een tekenworkshop die Le Roy er gaf, hielden de twee contact. Le Roy maakte uiteindelijk een stripdocumentaire over deze intelligente Palestijn, die in veel opzichten niet verschilt van Belgische jonge twintigers. Hij probeert met moeite zijn kost te verdienen en heeft daarnaast een bijzondere belangstelling voor een blonde Franse journaliste die hem af en toe komt opzoeken. Zijn familie ondervond directe gevolgen van het repressieve bewind door de Israëlische staat, want hun boerderij werd vernietigd om plaats te maken voor de bouw van een Joodse nederzetting.

Toch komt Mahmoud gematigd over. Hij klaagt de onrechtvaardigheid aan, maar keurt haat af. De Israëlische aanvallen op Gaza enkele jaren geleden raken echter een gevoelige snaar, en de rustige jongeman gaat toch meevechten met zijn lotgenoten aan de andere kant van het land.

Als getuigenis die de internationale gemeenschap moet overtuigen van het weinig benijdenswaardige lot van de Palestijnse bevolking is De muur efficiënt, doordat Le Roy toont dat geweld wordt aangewakkerd door de omstandigheden. Virtuoos trekt hij verschillende grafische registers open om het verhaal van zijn vriend kracht bij te zetten. Zowel in sobere portrettekeningen als in flamboyantere stijlen is hij bijzonder trefzeker.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content