Matthias Schoenaerts spant kort geding aan tegen auteur van ‘Schoenaerts’

Matthias Schoenaerts © Belga

Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche hebben een kort geding aangespannen tegen Stan Lauryssens, auteur van het boek over Julien Schoenaerts en diens bipolaire stoornis.

Acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche hebben een kort geding aangespannen tegen auteur Stan Lauryssens en uitgeverij Manteau. Ze vinden dat het boek ‘Schoenaerts’, over de manisch-depressieve periodes in het leven van acteur Julien Schoenaerts, een sticker moet dragen met de boodschap dat het niet om een waarheidsgetrouwe biografie gaat. De zaak wordt donderdag ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen.

“Mijn cliënten vragen geen verspreidingsverbod, omdat ze respect hebben voor de vrijheid van meningsuiting en niet aan censuur willen doen. Ze willen wel dat de hele wereld weet dat dit geen waarheidsgetrouwe biografie is, maar een bijeen gefantaseerd sensatieverhaal dat de goede naam en integriteit van zowel vader Julien Schoenaerts, als zijn echtgenote Dominique en zoon Matthias beschadigt”, zegt advocaat Jos Vander Velpen.

Matthias Schoenaerts vindt het volgens zijn advocaat ook verschrikkelijk dat via een “getrukeerde” quote op de cover – “Mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs” – geassocieerd wordt met een boek waar hij helemaal niet aan meegewerkt heeft.

“Op een eenzijdige en tendentieuze manier wordt zijn vader gereduceerd tot een clowneske dwaas. Hij wil dat die quote op de boeken die al in omloop zijn, overplakt wordt met een klever die zegt dat dit geen waarheidsgetrouwe biografie is en op de nog te drukken exemplaren of op de e-books moet die quote gewoon weggelaten worden”, aldus Vander Velpen.

“Matthias vraagt tot slot ook nog dat de auteur niet langer misbruikt maakt van zijn naam voor de promotie van het boek en dat hij stopt met het opdissen van bepaalde onwaarheden over zijn vader in interviews”, besluit de advocaat. Aan de eisen wordt telkens een dwangsom gekoppeld, maar die zal de advocaat op de zitting verder toelichten. Hij verwacht niet dat zijn cliënten donderdag aanwezig zullen zijn, aangezien er wellicht alleen maar een datum bepaald zal worden waarop het kort geding behandeld wordt.

Auteur Stan Lauryssens heeft begrip voor hun standpunt. “Het is geen prettige geschiedenis die ik in mijn boek aankaart, maar ik heb nooit gezegd dat het een biografie is. Het is mijn visie op de feiten zoals ik en ook anderen die gezien hebben. De feiten speelden zich begin jaren zeventig af, dus nog voor de geboorte van Matthias en voor Dominique in beeld kwam. Ik blijf dan ook voor 100 procent achter mijn boek staan.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content