Manga-legende Shigeru Mizuki overleden

Shigeru Mizuki © AFP

De legendarische mangatekenaar Shigeru Mizuki op 93-jarige leeftijd overleden. De Japanse grootmeester imponeerde met manga’s over op folklore gebaseerde geesten en monsters, en manga’s over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

De legendarische tekenaar van manga’s Shigeru Mizuki is maandagochtend in een ziekenhuis in Tokio aan orgaanfalen overleden. Mizuki, met zijn echte naam Mura, werd 93.

Zijn manga’s gingen steevast over op de folklore gebaseerde geesten en monsters of over de gruwelen van de tweede wereldoorlog. Zijn album ‘Non Non Ba’ werd in 2007 op het stripfestival van Angouleme uitgeroepen tot beste strip van het jaar. In 2009 kreeg hij er de ‘Essentiel Patrimoine’-prijs, een bekroning voor het hele oeuvre.

Tijdens de tweede wereldoorlog verloor hij bij een Amerikaans bombardement zijn linkerarm, wat hem niet verhinderde om na het wereldconflict strips te beginnen tekenen. Hij werd uiterst populair met de reeks “GeGeGe no Kitaro”, waar held-monster Kitano het opneemt tegen rivaliserende geesten en spoken.

Voor zijn verhalen over WOII baseerde hij zich op eigen ervaringen als soldaat van de mikado aan het front in New Britain (Niu Briten) en Papoea-Nieuw-Guinea. De wreedheid van de officieren jegens het voetvolk is een vaak terugkerend motief.

In 2003 opende in Sakaiminato in de prefectuur Tottori een aan hem gewijd museum de deuren, met meer dan honderd standbeelden van zijn personages. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content